BRUZZ en BX1 maken het rapport van de Brusselse regering

09/04/2024
Updated: 10/04/2024 07.42u

Twee nieuwsmedia, acht journalisten en een conclaaf van ruim vier uur. Het resultaat is een lijvig, tweetalig rapport van de regering-Vervoort III. Hét instrument voor iedereen die wil weten hoe de Brusselse regering het écht gedaan heeft en waar de uitdagingen liggen voor de toekomst. Welke minister is geslaagd met onderscheiding? Wie is grandioos gebuisd? En wie verdient een herexamen? Lees het volledige rapport vanaf woensdag op brusselkiest.be.

Nu de legislatuur op haar laatste benen loopt, is het voor onze redacties het ideale moment om met Franstalige en Nederlandse journalisten het beleid te evalueren. Want of het nu gaat over de organisatie van het openbaar vervoer, de war on drugs, netheid in de straten of de klimaatdoelstellingen: de Brusselaar is begaan met wat er gebeurt in de stad.

De beoordeling van het beleid moest zich dan ook toespitsen op alle verschillende thema’s die zich dagelijks in onze stad ontvouwen. "Samen met onze collega’s van BX1 keken we voorbij onze eigen redactiemuren naar het beleid en hoe onze politici ervoor staan," vertelt Koen Cypers, redactiechef Inhoud bij BRUZZ. "De pijnpunten en de successen van deze regering werden objectief blootgelegd, bediscussieerd en beoordeeld. Dat geeft dit rapport niet alleen meer objectiviteit en geloofwaardigheid, het rapport toont zo ook het buikgevoel van beide taalgemeenschappen."

"De pijnpunten en de successen van deze regering werden objectief blootgelegd, bediscussieerd en beoordeeld"

Koen Cypers

Redactiechef Inhoud BRUZZ

"Het is belangrijk dat de Brusselse media samenwerken om de thema's van de regionale verkiezingscampagne te verduidelijken," zegt Jean-Jacques Deleeuw, directeur Nieuws bij BX1. "Onze journalisten hebben de beleidsverklaring van 2019 onder de loep genomen en vergeleken met de resultaten aan het einde van de legislatuur. Het is deze bundeling van informatie die we vandaag presenteren."

Zo gingen we te werk

Het rapport is de uitkomst van een BRUZZ-BX1-conclaaf dat plaatsvond op 14 maart op de redactie aan Flagey. De acht Brusselse regeringsleden werden er gedurende vier uur door acht politieke experten van BRUZZ en BX1 gewikt en gewogen op basis van hun beleid (50 procent), visie (25 procent) en communicatie (25 procent). Het regeerakkoord uit 2019 was daarbij de voornaamste toetssteen. "Om na te gaan hoe de regeringsleden het hebben gedaan, keken we niet alleen naar hun beleid," duidt Steven Van Garsse, chef politiek bij BRUZZ. "Er zijn veel meer elementen die spelen om een minister te kunnen beoordelen, zoals impact op het ­politieke debat, de pers halen, netwerken, goed communiceren, aanwezigheid in de straat en dossiers kunnen doorduwen."

"Veel elementen spelen een rol om een minister te beoordelen: impact op het ­politieke debat, de pers halen, netwerken, goed communiceren, aanwezigheid in de straat en dossiers kunnen doorduwen"

Steven Van Garsse

Chef Politiek BRUZZ

Steven Van Garsse, senior writer en politiek analist voor BRUZZ

Deelnemende journalisten:

Steven Van Garsse, Maarten Goethals, Kris Hendrickx, Bram Van Renterghem, Bettina Hubo, Eva Christiaens, Michel Geyer, Vanessa Lhuillier.

Rapport van de Brusselse regering

  • Vanaf woensdag 10 april
  • Lees het volledige rapport in BRUZZ magazine en online

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni