Verkiezingen 2024 Sven Gatz (Open VLD) lg

| Sven Gatz (Open VLD)

Regeringsrapport van Sven Gatz (Open VLD): 48/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Sven Gatz (Open VLD).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: minister, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Sven Gatz had deze legislatuur twee grote opdrachten: een beslissing over het Brusselse rekeningrijden door de regering loodsen en de begroting op orde houden. Beide zijn mislukt.

De begroting gaat diep in het rood, de schulden stapelen zich op en zullen bij ongewijzigd beleid oplopen tot 19 miljard euro in 2028. Op een begroting van amper 6 miljard is daar maar één woord voor: akelig. Het zadelt de volgende regering ook op met een enorm passief: het zal op zoek moeten naar 1 miljard euro.

"Minister van onmacht"

Er zijn verschoningen voor dit debacle. De pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de opvang van daklozen en asielzoekers, en de drugsepidemie hebben de regering handenvol geld gekost. Die gaven de regering klaarblijkelijk ook een vrijgeleide om de portemonnee royaal open te trekken. Daar heeft Gatz als minister van Begroting onvoldoende de rem op kunnen zetten, ondanks zijn goedbedoelde initiatieven voor een gezond begrotingsbeheer, de spendings reviews en nieuwe begrotingsregels.

Gatz moest ook de autofiscaliteit hervormen, met als kers op de taart de invoering van Smart Move, of het Brusselse rekeningrijden. Het wetgevende werk en de ontwikkeling van de app zijn grotendeels klaar, maar door onenigheid binnen de regering en druk vanuit Vlaanderen en Wallonië kwam er geen groen licht. Opvallend: er kwam ook geen alternatieve vergroening van de autofiscaliteit. Nochtans had het regeerakkoord daarin voorzien.

Verder moesten ook de registratie- en successierechten worden hervormd. Daar heeft de liberaal wel zijn slag thuis gehaald, met de verhoging van het abattement als het belangrijkste wapenfeit. Daarmee krijgen jonge gezinnen een korting op de registratierechten bij aankoop van een woning.

Sven Gatz heeft als minister de Brusselse identiteit mee een gezicht gegeven en toont daarmee dat hij met een bepaalde visie aan politiek doet. Hij slaagde er ook in om, ondanks de rampzalige begroting, met een positieve blik vooruit te blijven kijken. Maar als minister van Begroting heeft hij onmiskenbaar gefaald, al is daar uiteindelijk de hele regering mee voor verantwoordelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni