Het halfrond van het Brussels Parlement met de vlaggen van het Brussels Gewest, België en Europa

| Het halfrond van het Brussels Parlement met de vlaggen van het Brussels Gewest, België en Europa.

Analyse

Veiligheid, het favoriete thema van de oppositie

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
14/05/2024

Oppositiepartijen zoals N-VA en MR kunnen kapitaliseren op het thema, dat ook aan Franstalige kant flink aan belang won.

In Brussel heerst, zeker aan Nederlandstalige kant, een zeker verlangen naar law-and-order. Daar kunnen oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en CD&V, die zich al langer op dit thema profileren, garen bij spinnen. Omgekeerd kunnen kiezers het de regeringspartijen aanrekenen dat ze te veel hebben laten betijen, al is het moeilijk om de precieze schuldige daarvoor aan te duiden.

Dat het aantal dakloze drugsgebruikers in de metrostations nauwelijks gedaald is bijvoorbeeld, ondanks projecten zoals Sublink, kan de bevoegde ministers Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo) aangewreven worden, maar ook federaal minister Annelies Verlinden (CD&V) – bevoegd voor spoorwegpolitie – en de burgemeesters hebben een belangrijk aandeel. Daarenboven worstelen steden wereldwijd met die problemen. Toch kan de oppositie hierop winnen: ze zijn de natuurlijke eigenaars van dit thema en zijn niet besmet door regeringsdeelname.

Ook aan Franstalige kant is de aandacht voor veiligheid trouwens toegenomen. Volgens een peiling van RTBF en La Libre is het thema nu de derde belangrijkste bezorgdheid onder Franstalige Brusselaars. Geen enkel ander thema ging er zo op vooruit.

Speeches

Het gevolg is dat nu zelfs de PS van veiligheid een speerpunt lijkt te maken, het duikt op in speeches van zowel Evers burgemeester Ridouane Chahid, lijsttrekker Ahmed Laaouej als PS-voorzitter Paul Magnette. Vraag is alleen hoe geloofwaardig dat is, nadat hun minister-president Rudi Vervoort (PS) jarenlang heeft beweerd dat Brussel geen veiligheidsprobleem heeft. Wellicht zal oppositiepartij MR, nu Défi in de lappenmand ligt, het meest van die toegenomen aandacht profiteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Analyse , Politiek , Criminaliteit , law-and-order , oppositie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni