Lydia Mutyebele (PS) en Fabian Maingain (Défi)

PhotoNews/Montage: BRUZZ

| Fabian Maingain (Défi) en Lydia Mutyebele (PS) trekken de deur van het Brussels schepencollege achter zich dicht.

Fabian Maingain (Défi) en Lydia Mutyebele (PS) verlaten Brussels schepencollege

JB
© BRUZZ
19/06/2024
Updated: 20/06/2024 12.00u

Fabian Maingain (Défi) en Lydia Mutyebele (PS) trekken de deur van het Brussels schepencollege achter zich dicht. Beide schepenen gaan in het parlement zetelen: Maingain in het Brussels halfrond, Mutyebele in de Kamer.

Door de nakende decumul tussen een mandaat op regionaal en gemeentelijk niveau wordt het Brussels schepencollege lichtjes door elkaar geschud.

Volgens La Capitale zijn twee schepenen op weg naar een exit uit het Brussels stadhuis. Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain zal zijn eerste legislatuur niet afronden omdat hij een zitje heeft veroverd in het Brussels parlement.

Ook voor schepen van Huisvesting en Gelijke Kansen Lydia Mutyebele staat haar zetel in de Kamer gelijk aan een vertrek uit het Brussels schepencollege. "Ze zal de thema's die haar nauw aan het hart liggen verder opvolgen op het federale niveau", klinkt het bij haar kabinetschef.

Beiden leggen volgende week de eed af en zijn vanaf dan schepen af.

Geen vervanging

Mutyebele wordt zeker niet vervangen. "Dit is een krachtig signaal: de PS zal het met een schepen minder doen. We willen een signaal geven aan de kiezer dat we in staat zijn politieke instellingen te rationaliseren", zegt burgemeester Philippe Close (PS) donderdagmorgen aan radiozender Vivacité. Het is nog onduidelijk hoe haar bevoegdheden verdeeld zullen worden onder de overige schepenen.

Dat Mutyebele niet vervangen wordt, valt niet bij iedereen in goede aard, schrijf dan weer La DH. Sommige PS-gemeenteraadsleden hadden hun zinnen op het schepenambt gezet.

Volgende week openingszitting

Dinsdag raakte al bekend dat Cécile Jodogne (Défi) haar post als waarnemend burgemeester van Schaarbeek inruilt voor het Brussels parlement. Partijgenoot Frédéric Nimal zal de honneurs waarnemen tot de terugkeer van titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt.

In Jette verlaat schepen Mounir Laarissi (Les Engagés) het schepencollege dan weer voor een stekje op het regionale niveau.

Volgende week dinsdag vindt de openingszitting van het nieuwe Brussels parlement plaats. Als ancien zal MR-parlementslid Bertin Mampaka (67) de installatie van het halfrond voorzitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: gemeente , Fabien Maingain , Lydia mutyebele , PS , Défi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni