20240609 Verkiezingsoverwinning Fouad Ahidar 9

Ivan Put

| Ahidar en zijn team, op de avond van de verkiezingen.

Team Fouad Ahidar wil in minstens zes Brusselse gemeenten opkomen

Emmanuel Vanbrussel
21/06/2024

Fouad Ahidar gaat met zijn gelijknamige partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsten indienen in minstens zes Brusselse gemeenten. Hij broedt ook op een lijst in Antwerpen.

De parlementsverkiezingen van 9 juni zijn nog niet verteerd, of de partijen bereiden zich al voor op de volgende stembusslag, de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.

Team Fouad Ahidar, een van de grote winnaars van de voorbije verkiezingen, hoopt dan de lijn door te trekken in Brussel en mogelijk uit te breiden naar Vlaanderen.

"We bereiden lijsten voor in Jette, Molenbeek, Schaarbeek, Oudergem, Koekelberg en Evere," zegt Ahidar in een interview met La Libre.

"Ik ben ook benaderd door Antwerpen om daar een lijst op te stellen. 'Als we een Team Fouad Ahidar tegen Bart De Wever (N-VA-burgemeester Antwerpen, red.) opzetten, gaat dat lawaai maken,' werd mij gezegd. Ik ontmoet volgende week Antwerpenaren om hierover na te denken."

Kartel

Andere Brusselse gemeenten, bijvoorbeeld Anderlecht, vermeldt Ahidar niet. "We zijn dat allemaal nog aan het bekijken," zegt Ahidar daarover in een extra toelichting aan BRUZZ.

"Er is aan de ene kant de vraag om met een eigen lijst op te komen, maar we krijgen ook voorstellen om een kartel te maken. Dus op sommige plekken komen we zeker op met een eigen lijst. Voor de andere plekken is het nog afwachten en zijn we aan het bekijken of en hoe we met anderen kunnen samenwerken."

Terugblik

Uit de verkiezingen voor het Brussels Gewest op 9 juni is op te maken dat voormalig straathoekwerker Fouad Ahidar vooral een grote aanhang heeft in gemeenten waar veel mensen wonen met een moslimachtergrond, zoals Anderlecht en Molenbeek.

Er was in de Nederlandse taalgroep, per kanton bekeken, ook een opmerkelijk homogene tweedeling te zien. Team Fouad Ahidar was de populairste partij in grofweg alle gemeenten ten westen van het Kanaal, terwijl Groen de populairste Nederlandstalige partij was in het andere deel.

8b1673e7-kaartnlkiezers.jpg

BRUZZ

| De grootste partij per kanton (Nederlandstalige partijen) tijdens de voorbije gewestverkiezingen. Paars: Team Fouad Ahidar. Groen: Groen.

Dat belet Ahidar dus niet om voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober ook in de rijkere Brusselse gemeenten als Oudergem op te komen.

Het is wel moeilijk prognoses te maken op basis van 9 juni, want de spelregels voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn helemaal anders. Er wordt dan niet per taalgroep gestemd.

Francken

In het interview met La Libre zegt Ahidar nog dat hij "morgen ontslag neemt, mocht iemand een moskee kunnen aanduiden waar hij campagne gevoerd zou hebben." Dat werd op 11 juni nog gesuggereerd in een tweet van N-VA-kopstuk Theo Francken, op basis van een filmpje op social media.

Daarin is Fouad Ahidar op het podium te zien tijdens de campagne van zijn nummer 5 op de lijst, Chaudry Ali Lohsar, van Pakistaanse afkomst. Een imam bracht religieuze gezangen.

Het gaat echter niet om een moskee, maar om een feestzaal in de Gheudestraat in Anderlecht, nabij de Brogniezstraat. "Dat is gewoon een zaal zoals er honderden zijn." zegt Ahidar aan BRUZZ. "We waren daar uitgenodigd, zoals zovele kandidaten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni