Ahidar en Ampe geven strijd om Kamerzetel niet op: 'Ik geloof nog in de democratie'

© BRUZZ
04/07/2024

Een commissie van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers buigt zich donderdagnamiddag over de klachten over de stembusgang van 9 juni. Onder meer Fouad Ahidar en Els Ampe dienden een bezwaar in. "Voor U werd gediscrimineerd, daarom trekken we sowieso naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens."

Op 9 juni zijn er minstens 2.171 fouten gebeurd bij de stembusgang in heel het land. De meerderheid, ongeveer 1.700 foute stemmen, werden in Brussel vastgesteld. Daarom dienden naast de MR en Team Fouad Ahidar ook Els Ampe van Voor U een bezwaar in. "Als het over Rusland ging, zou iedereen op zijn achterste poten staan," zegt Els Ampe voor de start van de Kamercommissie die zich over de bezwaren moet buigen.

Ampe krijgt, net als de andere indieners van een bezwaar, tien minuten de tijd om haar klacht voor de commissie uit te leggen. De ex-Open VLD'er vraagt de nietigverklaring van de verkiezingen in de Brusselse en alle Vlaamse kieskringen. De kans dat het zover komt, is erg klein, beseft ze zelf. "De parlementsleden die hierover moeten oordelen riskeren hun eigen zitje te verliezen. Het is alsof je kalkoenen zou vragen om voor Kerstmis geslacht te worden."

Verkiezingen 2024: Els Ampe (Voor U) gaat stemmen in Laken.

Belgaimage

| Verkiezingen 2024: Els Ampe (Voor U) gaat stemmen in Laken.

Voor Ampe, die met Voor U in geen enkel parlement een verkozene levert, draait haar bezwaar niet alleen om de fouten die op 9 juni gemaakt zijn. Zij haalt ook de grond- en mensenrechten aan. "Alle Belgen zijn gelijk, dat hoort ook zo voor de partijen te zijn, maar dat is helemaal niet zo," wijst ze onder meer naar de partijfinanciering, maar ook naar de afwezigheid van haar partij in de stemtesten. "Veel mensen wisten niet eens dat we bestonden," aldus Ampe. "Voor U werd gediscrimineerd. Daarom trekken we sowieso naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens."

Ahidar hoopt op een Kamerzetel

In de kieskring Brussel haalde Voor U voor de Kamerverkiezingen amper 0,30 procent van de stemmen, lang niet genoeg voor een zetel. Team Fouad Ahidar was er met 4,78 procent wel dichtbij, maar bleef net onder de kiesdrempel. De partijfrontman vraagt een hertelling van de Brusselse stemmen en wil dat de ongeldige stemmen geschrapt worden.

"De hele verkiezingsavond leek het erop dat we de vijf procent voor de Kamer zouden halen, en plots was dat niet het geval," zegt Ahidar. "Een hertelling van alle Brusselse kiesbureaus kan voor ons het verschil maken. Als dan alle foutieve stemmen geschrapt worden, halen we misschien de vijf procent."

Ahidar is ervan overtuigd dat er in Brussel veel meer foutieve stemmen waren dan de bijna 1.700 vastgestelde onregelmatigheden. "De parlementsleden zullen de eed vandaag niet afleggen, dus er is tijd genoeg om de zaak te onderzoeken. Ik geloof nog in de democratie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Fouad Ahidar , Team Fouad Ahidar , Els Ampe , Voor U

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni