Analyse

Sint-Agatha-Berchem: liberalen zinnen op wraak

Matisse Van der Haegen
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Het Schweitzerplein in Sint-Agatha-Berchem.

Christian Lamouline, de huidige burgemeester van Sint-Agatha-Berchem, trekt met een grote portie zelfvertrouwen naar de verkiezingen, al hekelt de liberale oppositie graag zijn afwachtende houding in de strijd tegen sluikstorten.

Vier vragen over Sint-Agatha-Berchem

  1. Belangrijkste verwezenlijking? Met een nieuw gemeenschapscentrum blaast het gemeentebestuur de lichtjes verwaarloosde Cité Moderne weer nieuw leven in. Het nieuwe centrum met polyvalente zaal, sportmateriaal en een ontmoetingsruimte komt terecht op een nog leegstaand terrein naast het Initiatiefplein.
  2. Grootste mislukking? In Sint-Agatha-Berchem ligt één van de twee laatste spoorwegovergangen, met stoplichten die soms lang op rood staan. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties, zeker als mensen – ongeduldig en gehaast – oversteken zonder toelating. Dat leidde in de zomer van 2022 tot een dodelijk ongeval. Burgemeester Lamouline ijvert voor een alternatief, maar een tunnel blijkt niet mogelijk wegens niet ruim genoeg voor vrachtwagens. “We praten er al tien jaar over met Infrabel; het is genoeg geweest.”
  3. Houding jegens Nederlands? Voor Katia Van Den Broucke (Groen) oogt de balans als schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden gemengd. Ze regelde een nieuwe Nederlandstalige muziekacademie en in 2019 opende De Knapzak de deuren, maar de gemeentelijke basisschool moest na enkele maanden ei zo na sluiten wegens een gebrek aan middelen en werd uiteindelijk overgenomen door het Go! Chiro Koraal kondigde dan weer te moeten stoppen na 69 jaar werking.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? In juni meldde de nieuwswebsite Apache dat het Brusselse parket een opsporingsonderzoek opende naar Open VLD-gemeenteraadslid Vincent Riga. Hij zou als voorzitter van het dienstencentrum Ellips ‘twijfelachtige uitgaven’ hebben gedaan met middelen van de VGC. Riga zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de burgerlijst Be Berchem duwen. In 2018 scoorde hij van plaats 5 nog het beste resultaat op de Open MR-lijst.

Na een wissel van de macht in 2018 vormden de Lijst Burgemeester (voortgekomen uit Les Engagés), PS-Vooruit en Ecolo-Groen een meerderheid in Sint-Agatha-Berchem en viel MR uit de boot. De liberalen zinnen daarom op wraak. Maar dan moet Open MR eerst voorbij Christian Lamouline raken, die in 2020 zijn partijgenoot Joël Riguelle – na 17 jaar – opvolgde als burgemeester, en die in korte tijd een stevig parcours reed.

Op beleidsvlak kan hij bijvoorbeeld pronken met een investeringsplan van 23 miljoen euro voor de Moderne wijk, en met de bouw tegen 2025 van de allereerste middelbare school. De gemeentelijke schulden bouwde hij af van 23,5 miljoen euro in 2018 tot 14 miljoen vandaag.

“Blanc et vert, greun en wut, mo uuk multicolore. We leiven in vreide, la paix, on l’adore”

Claude Lammens

Voorzitter toneelkring Het Meiklokje

Quote Sint-Agatha-Berchem Claude Lammens

Het helpt natuurlijk dat Berchem – ‘een dorp in de stad’, zoals de bijnaam gaat – gespaard bleef van typisch grootstedelijke problemen zoals drugs, mobiliteitsveldslagen of grote politieke strubbelingen.

Daarnaast speelt ook zijn karakter een rol: Lamouline wordt geprezen als een toegankelijke burgemeester, niet vies van wat sfeer en folklore. “Hij is zo iemand die tijdens een feest op de dansvloer te vinden is,” vertelt Claude Lammens, inwoner van de gemeente en theatercoryfee.

Sluikstorten

Toch wijst de oppositie op de breed gedeelde frustratie die leeft over sluikstorten in bepaalde zones. Dat blijkt ook uit de cijfers van het platform Fix My Street: de app registreerde dit jaar alleen al ruim 220 meldingen. Hoewel langer dan een jaar geleden ingevoerd, wijst Lamouline als verklaring naar de gewestelijke afvalhervorming. Overigens lijkt dat wel vaker een lijn van verdediging. Ook lastige vragen over netheidsthema’s worden met iets te veel gemak afgewenteld op het Gewest.

Qua mobiliteit blijft Berchem, gelegen aan de Ring, worstelen met het transitverkeer, hoewel in ongeveer tien straten in de periferie het doorgaand verkeer verminderde en afgeleid werd naar de grote assen.

De gemeente wil dat doortrekken naar de rest van het grondgebied, en werkt daarom samen met een consultancybureau aan een mobiliteitsplan genaamd Better Move – noem het zéker geen Good Move – en ontvangt daarvoor een gewestelijke cheque van 4 miljoen euro. “Wij gaan daarbij niet dogmatisch te werk en doen niets zonder de bewoners om hun mening te vragen,” zegt Lamouline.

Critici zagen daarin vooral een manoeuvre om de kwestie door te schuiven naar het volgende bestuur.

Rake klappen

De Lijst Burgemeester lijkt te zullen standhouden. Of dat ook geldt voor de coalitie, is een ander paar mouwen. Ecolo, de tweede partner, kreeg bij de gewestverkiezingen rake klappen en verloor in Berchem ongeveer negen procentpunten.

Tegelijk loopt Open MR zich warm onder Geoffrey Van Hecke, behalve schrijver ook verzekeraar. Hij wil in oktober scoren met meer politie, ondergrondse vuilniscontainers en een streep door alles wat ruikt naar Good Move. De liberalen pleiten voor multimodaliteit en een verlenging van de metro vanaf Simonis naar Sint-Agatha-Berchem. Ze voelen zich alvast optimistisch na de score van de gewestverkiezingen, te weten 10 procentpunten meer dan in 2019.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Sint-Agatha-Berchem kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Christian Lamouline , Moderne wijk , Joël Riguelle , Claude Lammens

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni