Oefeningen van de brandweer van Schaarbeek in juni 1968

| Oefeningen van de brandweer van Schaarbeek in juni 1968.

Column

Beeldspraak: hoe de vicieuze brandcirkel doorbreken

Michaël Bellon
© BRUZZ
07/09/2019

Elke week verzint Michaël Bellon een nieuw onderschrift bij een oude persfoto. Deze week: oefeningen van de brandweer van Schaarbeek in juni 1968.

De burgers zijn de laatste maanden behoorlijk heen en weer geslingerd tussen erg tegenstrijdige berichten aangaande de fysieke paraatheid van de mannen en vrouwen die onze brandweerkorpsen bevolken.

In april luidde nog de sirene toen uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat twee op de drie brandweerlieden kampen met overgewicht, en een op de vijf met obesitas. Als belangrijkste oorzaak daarvoor wordt een gebrek aan beweging aangehaald. Zolang ze niet moeten uitrukken, zitten brandweerlui namelijk gedurende lange periodes stil.

In die zin stemt het tot nadenken dat dezelfde berichten in de pers gewagen van een gevoelige afname van het aantal branden de laatste jaren. Als brandweerlui het slachtoffer worden van een goed werkende brandpreventie - omdat ze op die manier aan hun stoel gekluisterd en een pondje te zwaar blijven - en als mollige brandweerlui minder vlot zichzelf en anderen uit de brand kunnen slepen, dan wordt het misschien tijd om het nettonut van die brand­preventie te evalueren.

"Misschien is een gecontroleerd brandje hier of daar wel verantwoord als dat onze brandweerlui scherper kan houden"

Michaël Bellon, columnist bij BRUZZ

michael bellon

Het kan immers niet de bedoeling zijn dat brandpreventie op termijn tot meer slachtoffers leidt. Misschien is een gecontroleerd brandje hier of daar wel verantwoord als dat onze brandweerlui scherper kan houden. In dezelfde optiek is het de vraag of het wel goed is om mensen voortaan te laten betalen wanneer ze hun kat door de brandweer uit de boom willen laten halen. Door die recente ontmoedigingsmaatregel ontzeggen de pompiers zichzelf ook heel wat gezonde lichaamsbeweging.

Twee weken geleden bereikte ons echter heel ander nieuws. Over de uitzonderlijke sportieve prestaties die de Brusselse brandweer blijkbaar heeft geleverd tijdens de ‘World Police & Fire Games’, georganiseerd in de Chinese stad Chengdu.

Hoewel daarvoor niemand ooit van die miljoenenstad of van die Games gehoord had, ging onze brandweer er met maar liefst 44 medailles aan de haal. 44. Dat zijn er meer dan alle Belgische atleten samen hebben behaald op de twaalf Olympische Zomerspelen die sinds 1972 zijn gehouden.

En de ‘Police & Fire Games’ zijn best vergelijkbaar met de Spelen, want een blik op de webstek leert dat de disciplines weinig met vuur of katten in bomen te maken hebben. Anders waren ze wellicht wel in de buurt van São Paulo georganiseerd, waar een opvallende stijging van het aantal katten in brandende bomen de brandweer voor interessante uitdagingen stelt.

Nee, in Chengdu deden onze spuitgasten aan badminton, biatlon en boksen, maar ook aan ijshockey, indoorroeien, touwtrekken en arm­worstelen. Met de lichamelijke conditie van de delegatie die met de brandweerwagen naar China is gereden, kan dus alvast niet zoveel mis zijn.

Is hun fysieke paraatheid misschien het gevolg van intensieve training? Op deze foto is bijvoorbeeld te zien hoe de brandweer van Schaarbeek zich in de jaren zestig tussen twee branden door nuttig bezighield. In de Jumping door drie ringen van vuur voor motards in de 250 cc-klasse waren de Schaarbeekse spuitgasten toen onklopbaar. Dat de trainingen niet in de kazerne plaatshadden, maar op openbare pleinen, was ook bevorderlijk voor de relatie met de burger.

Want 44 medailles of niet - uit nog weer andere berichten uit de pers vernamen wij dat de Brusselse brandweer onlangs opnieuw enkele malen tussen twee vuren belandde toen ze tijdens haar interventies belaagd en verwond werd door roekelozen die hulpdiensten zien als vertegenwoordigers van een systeem dat hen niet zint. Misschien kunnen in de strijd tegen zowel het geweld als het gewicht wat spectaculaire oefeningen worden ingelast op plaatselijke pleinen in plaats van in Chengdu.

Column: Beeldspraak

Elke week voorziet Michaël Bellon een oude persfoto van een nieuw onderschrift in zijn column Beeldspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Column , Column: Beeldspraak , Michaël Bellon , brandweer , 1968

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni