De Atomiumprijzen werden uitgereikt in Tour&Taxis, tijdens het BD Comic Strip Festival.

Acht stripmakers winnen Atomiumprijzen in Tour & Taxis

© Belga
08/09/2023

Tegelijk met de start van het BC Comic Strip Festival in Brussel, zijn vrijdag in Tour & Taxis de Atomiumprijzen uitgereikt. Acht stripmakers zijn daarbij in de prijzen gevallen, en nemen samen voor 85.000 euro aan prijzengeld mee naar huis. Luikenaar Antoine Schiffers schoot de hoofdvogel af, en wint de Raymond Leblancprijs voor jong talent, goed voor 20.000 euro.

Schiffers wordt bekroond voor Katya, volgens de jury "een ambitieus stripproject met een filmische ondertoon. (...) Het narratieve en grafische meesterschap van zijn jonge maker is nu al indrukwekkend."

De Stripprijs van de Federatie Wallonië-Brussel, voor een auteur uit Wallonië of Brussel die een orgineel en vernieuwend oeuvre heeft uitgebouwd, gaat naar Pierre Bailly. De tekenaar werkte mee aan Petit Poilu, in Vlaanderen bekend als Stoppeltje. De auteur krijgt een geldbedrag van 10.000 euro.

BD Comic Strip Festival visit brussels

Robbedoes

De luisteraars van radiozender La Première bekroonden Hoka Hey! van Neyef met de prijs voor beste graphic novel. Die prijs gaat gepaard met 20.000 euro aan advertentieruimte. Ook voor de prijs van de lezers van Le Soir, voor de beste actualiteitsstrip, krijgt de auteur 20.000 euro aan advertentierumte. Die prijs gaat naar Junk Food, van Emilie Gleason en Arthur Croque.

De Atomiumprijs van Brussel (7.500 euro) is dan weer voor het derde deel van Le petit théâtre des opérations van Julien Hervieux en Monsieur le chien, en de Atomiumprijs van de samenleving (5.000 euro) gaat naar Les femmes du lien van Vincent Jarousseau en Thierry Chavant.

De beste historische strip is Dagen van zand van de Nederlandse Aimée de Jongh, die 3.000 euro mee naar huis neemt. De Atomiumprijs Robbedoes, tot slot, is voor Inventures van Pascal Thivillon. Dat verhaal verschijnt in Robbedoes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni