| Het Africa Museum in Tervuren opent de deuren op 8 december 2018.

Africa Museum geeft een voorproefje van zijn toekomst in het Egmontpaleis

© Belga
18/07/2018

Koningin Mathilde en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben woensdag de pop-up expo AfricaMuseum@EgmontPalace geopend. De tentoonstelling in het Egmontpaleis aan de Kleine Zavel in Brussel loopt vanaf 21 juli, de nationale feestdag, tot 31 augustus en is volledig gratis. Het is een voorproefje van het toekomstige Africa Museum dat na vijf jaar renovaties op 8 december 2018 opnieuw de deuren opent met een vernieuwde identiteit.

Het is al de zevende keer dat het Egmontpaleis in de zomer en naar aanleiding van de nationale feestdag een tijdelijke tentoonstelling ontvangt. Dit jaar wordt het gerenoveerde Africa Museum en zijn vernieuwde concept in de kijker gezet. De expo AfricaMuseum@EgmontPalace brengt collectiestukken uit het museum in dialoog met hedendaagse kunst van artiesten als Aimé Ntakiyica, Sammy Baloji, Sarah Vanagt of Maarten Vanden Eynde.

"Dit is een voorproefje van wat het museum zal worden. We willen het hedendaagse Afrika en de hedendaagse kunst verbinden, maar tegelijk een kritische blik behouden op het koloniaal verleden", zegt Guido Gryseels, algemeen directeur van het Africa Museum.

Mix tussen historische en hedendaagse werken

Koningin Mathilde mocht als eerste kennismaken met zowel de historische als de hedendaagse kunstwerken en kreeg daarbij uitleg van kunstenaar Aimé Ntakiyica, die zelf twee kunstwerken tentoonstelt. Ook zanger Ronny Mosuse gaf een woordje uitleg, want hij koos een document uit 1880 dat ondertekend is met drie handtekeningen van geletterde Belgen en een kruis van een ongeletterde Congolees.

De tentoonstelling in het Egmontpaleis kan volledig gratis bezocht worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , Cultuurnieuws , AfricaMuseum , Egmontpaleis , Koningin Mathilde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni