Art-nouveauwoning in Schaarbeek wordt beschermd

Brussel heeft er een beschermde art-nouveauparel bij. De persoonlijke woning van architect François Hemelsoet in de Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek komt op de lijst van Brussels Erfgoed.

François Hemelsoet, geboren Schaarbekenaar, begon aan het begin van de twintigste eeuw aan zijn architectuurcarrière en ontwierp voornamelijk burgerwoningen in Schaarbeek. Hij is een van de vertegenwoordigers van de tweede golf van art-nouveau-architecten, waarvan zijn eigen woning in de Prinses Elisabethlaan het toonbeeld is. Daarin worden typische art-nouveau-elementen vermengd met elementen uit het verleden.

In maart opende het Gewest de procedure om van de woning Hemelsoet een beschermd monument te maken. Die procedure is afgerond en daarmee huist er in Schaarbeek nu een stuk Brussels Erfgoed.

Voor staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) is het duidelijk: “Brussel is de hoofdstad van de art nouveau. Daar kunnen we als Brusselaars niet fier genoeg op zijn en daar moeten we als Brusselse overheid volop op inzetten.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?