Celestina Jorge, boekhandelaar Pépite Blues, Elsene

| Celestina Jorge, boekhandelaar Pépite Blues, Elsene.

Reeks

De leestip van Celestina Jorge: 'Zie de dromers'

© Muntpunt
03/08/2019

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Vandaag: het lievelingsboek van Celestina Jorge, eigenares van boekhandel Pépite Blues in Elsene.

Imbolo Mbue: Zie de dromers

Haar keuze: 'ie de dromers'van Imbolo Mbue (uitgeverij Hollands Diep, 2016, 380 p., een vertaling van Anne Jongeling van Behold the dreamers.)

Zie de dromers gaat over een belangrijk deel van het menselijk bestaan: onze dromen en onze worsteling daarmee. Wat doen we als onze wereld instort? Is opgeven een optie? Vechten we voor de oude wereld of creëren we een nieuwe wereld? Het boek roept dus vragen op, maar geeft ook een aantal antwoorden.

Een goed evenwicht daartussen is voor mij een voorwaarde voor een goed boek, net als een sprekende stijl én humor. Zie de dromers heeft het allemaal, een goed boek dus – ondanks sommige stereotypes erin.

Boeken zijn een krachtig medium: ze veranderen een onbekende wereld in een vertrouwde plek. De radicaal Andere maakt plaats voor de buur, de persoon die toch niet zo anders is als we dachten.

"Home will never go away, home will be here when you come back"

Celestina Jorge (Boekhandel Pépite Blues)

Celestina Jorge, boekhandelaar Pépite Blues, Elsene

Met mijn boekhandel wil ik alle literatuur verbonden met Afrikaanse culturen aanbieden. Ik wil ertoe bijdragen dat deze literatuur uit de periferie treedt. Omdat ze ons iets te vertellen heeft over de wereld waarin we leven.

Mijn favoriete zin uit het boek luidt: ‘Thuis zal nooit weg zijn, thuis is er als je terugkomt.’ Omdat iedereen nood heeft aan een plek waar zijn aanwezigheid niet overbodig is. Voor mij is dat Brussel: de plek waar ik koos te landen en die ik thuis noem. Ik woon er nu zo’n 5 jaar. In de zomer hou ik ervan om toerist te zijn in eigen stad. Dan wandel ik lukraak door de stad, raak soms de weg kwijt. Heerlijk vind ik dat.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Expo, 1 Stad, 19 Boeken (2019), Muntpunt , Arabische literatuur, Celestina Jorge, Imbolo Mbue, Zie de dromers, leestip

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni