Fabienne Dragonetti

| Fabienne Dragonetti

Reeks

De leestip van Fabienne Dragonetti: 'Meisjesherinneringen'

© Muntpunt
17/08/2019

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Vandaag: het lievelingsboek van Fabienne Dragonetti, creatief therapeut in PSC Sint-Alexius in Sint-Gillis.

boek Meisjesherinneringen Annie Ernaux

Haar keuze: Meisjesherinneringen van Annie Ernaux, 2017, De Arbeiderspers, 173 p. (vertaling van Mémoire de fille door Rokus Hofstede)

“Dit autobiografische boek vertelt hoe gebeurtenissen, in dit geval een eerste seksuele ervaring en alles wat daarop volgt, een blijvende en beklijvende invloed kunnen uitoefenen op ons verdere leven. Het is een exploratie van het geheugen. Annie Ernaux ontdubbelt dan ook ‘het meisje van het jaar 58’ van ‘de ik die schrijft in 2016’.

Het doet me denken aan klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe, die stelt dat een goede afstemming op het eigen lichaam noodzakelijk is om tot intimiteit met een ander te kunnen komen. Hij koppelt een gebrek hieraan en een gebrek aan woorden om betekenis te geven, aan het toenemende aantal lichamelijke en psychische stoornissen. Dat raakt me om zowel persoonlijke als professionele redenen.

“Plus je fixe la fille de la photo, plus il me semble que c’est elle qui me regarde. Est-ce qu’elle est moi, cette fille ? Suis-je elle ?”

Fabienne Dragonetti, Creatief therapeut

Fabienne Dragonetti quote

Boeken zijn voor mij compagnons, raadgevers. In het bijzonder vrouwelijke auteurs fungeren voor mij als een soort vrouwelijk kompas of geweten.

Meisjesherinneringen gaat ook over de act zelf van het schrijven en het bevrij- dende aspect ervan. Ernaux is op een dag beginnen schrijven om zich haar eigen verlangen terug toe te eigenen. Ze brengt veel tijd door om de juiste woor- den en zinnen te vinden die zo getrouw mogelijk vertolken wat ze ervaren heeft. Ze streeft een soort objectiviteit na die in al zijn glorie de subjectieve ervaring aan het licht brengt.

Het wordt vaak afgedaan als een gebrek aan verbeelding of visie, maar ik zie iets zeer moedigs in het autobiografisch schrijven. Ik bewonder degenen die durven zeggen ‘zo is het voor mij’.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Expo, 1 Stad, 19 Boeken (2019), Fabienne Dragonetti, Meisjesherinneringen, Annie Ernaux, leestip, Muntpunt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni