reeks

De leestip van Faysal Lahmani: 'Frankenstein in Bagdad'

Faysal Lahmani Faysal Lahmani
© Saskia Vanderstichele
| Faysal Lahmani
© Saskia Vanderstichele
| Faysal Lahmani

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Vandaag: het lievelingsboek van Faysal Lahmani, leerkracht in Sint-Gillis.

boek Frankenstein in Bagdad Ahmed Saadawi
© Uitgeverij De Geus

Zijn keuze: Frankenstein in Bagdad van Ahmed Saadawi, 2019, De Geus, 320 p. (vertaling van Frankenstain fie Baghdaad, door Djûke Poppinga)

Als leerkracht maatschappelijke oriëntatie bij het Agentschap Integratie & Inburgering erkent Faysal Lahmami als geen ander de kracht en de rol van literatuur in de samenleving. Voor '1 Stad, 19 Boeken' tipt hij Frankenstein in Bagdad van Ahmed Saadawi, een moderne hervertelling van het gotische horrorverhaal uit 1818.

Het uitgangspunt van Frankenstein in Bagdad is zo mogelijk nog luguberder dan wat Mary Shelley uit haar pen liet vloeien. Hoofdpersonage Hadi Al-Attag trekt na verschillende bomaanslagen in Bagdad op pad om lichaamsdelen te verzamelen en er een volledig lichaam mee samen te stellen. Maar de roman is meer dan dat. Het vertelt het verhaal van Irak tijdens de Amerikaanse bezetting en de wrede burgeroorlog die op de loer ligt.

Faysal Lahmani quote

Dit soort verhalen, verteld door de ogen van de lokale bevolking, zijn volgens Faysal noodzakelijk om te vertellen omdat het oorlog concreter en menselijker maakt: “Nieuws over de zoveelste bomontploffing in het Midden-Oosten lijkt niemand meer wakker te schudden. Maar een goed geschreven verhaal brengt je dichter bij de bloedige realiteit van het Midden-Oosten van de 21ste eeuw.”

Of Faysal naast al dat menselijk leed ook wel eens nood heeft aan wat luchtiger leesvoer? “Lezen heeft voor mij een educatieve én een ontspannende functie. Nieuwe dingen leren, me verdiepen in bepaalde onderwerpen en rust vinden: dat zijn de redenen waarom ik lees.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?