reeks

De leestip van Larisa Engels: 'Voorbij het geheugen'

Larisa Engels Larisa Engels
© Saskia Vanderstichele
| Larisa Engels
© Saskia Vanderstichele
| Larisa Engels

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Vandaag: het lievelingsboek van Larisa Engels, verkoper uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

boek voorbij het geheugen maria stepanova
© De Bezige Bij

Haar keuze: Voorbij het geheugen van Maria Stephanova (Pamjati pamjati, vert. Jan Robert Braat, De Bezig Bij, 2019, 458 p.)

Haar kat en een stapel Russische boeken. Wanneer de Russische Larisa Engels in 2015 voor de liefde naar Brussel verhuist, neemt ze enkel het hoogst essentiële mee. Voor 1 Stad, 19 Boeken tipt ze maar al te graag literatuur uit haar thuisland.

In Voorbij het geheugen probeert dichter en journalist Maria Stepanova de geschiedenis van haar niet-heroïsche familie te achterhalen. Geen eenvoudige opdracht na de Russische Revolutie van 1917, waarin veel verhalen van familieleden verloren zijn gegaan. Een trauma dat veel Russische families heeft getroffen. “Ook mij is het jammer genoeg nooit gelukt om mijn familiestamboom op te stellen”, aldus Larisa.

Met een beklijvend verhaal, spitsvondige taal en een virtuoze vertelstijl bevat deze familiegeschiedenis voor Larisa de belangrijkste ingrediënten van een goed boek. En ze is niet de enige fan: Voorbij het geheugen kaapte het afgelopen jaar als eerste boek ooit de twee belangrijkste literaire prijzen van Rusland weg.

Wanneer ze niet met haar neus in een boek zit of in een chocoladewinkel aan Brussel-Zuid werkt, is Larisa aan de slag als vrijwilliger in de bibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe. Een ideale gelegenheid om Nederlands te oefenen, nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan het Brusselse culturele leven. Haar liefde voor de stad met zijn internationale sfeer, eclectische architectuur en culinaire diversiteit is groot. En die liefde blijkt wederzijds: “Vanaf het eerste moment kreeg ik het gevoel dat de stad mij in haar armen had gesloten.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?