| Maren Vandenhende

De leestip van Maren Vandenhende: 'Bewaar de zomer' van Alma Mathijsen

© Muntpunt
22/08/2021

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, perspectieven en verhalen. Vandaag: het lievelingsboek van bibliotheekmedewerkster Maren Vandenhende (25) uit Laken.

Overal waar ze komt, laat Maren Vandenhende een spoor van boekentips na. Als medewerker in de Bibliotheek Brussel-Laken brengt ze Brusselaars aan het lezen en op haar Instagrampagina ‘Vers Fruit’ deelt ze leestips met haar volgers. Voor 1 Stad, 19 Boeken tipt Maren Bewaar de zomer van Alma Mathijsen

Haar keuze:

Bewaar de zomer van Alma Mathijsen, De Bezige Bij, 2020, 192 p.

Kan je iets vertellen over dat boek?
Bewaar de zomer is een autobiografisch boek over Alma’s zomers in Noord-Italië, waar haar ouders een oude ruïne hebben opgeknapt als vakantiehuisje. In korte fragmenten beschrijft ze haar levensloop tijdens die zomers, sinds ze een paar maanden oud was tot in 2020. Er komen zware onderwerpen als verlies en misbruik aan bod, maar ze schrijft daar op een heel mooie en toegankelijke manier over. In het boek gaat Alma op zoek naar een manier om opnieuw een taal te geven aan deze gebeurtenissen, die toch vaak moeilijk in woorden te vatten zijn. Zo probeert ze deze herinneringen een plaats te geven in haar leven.”

Achter de zomerse titel en boekomslag schuilt dus een rauw verhaal. Waarom raad je dit aan als zomerboek?
“Ik heb het zelf in de winter gelezen, wat niet echt ideaal was. Het boek heeft zon en warmte nodig om de zware thema’s een beetje te counteren. Dat is ook het mooie aan het boek, dat de donkere stukken worden afgewisseld met passages over Noord-Italië en tegen een achtergrond staan van zomervakantie, de warmte binnen een gezin, verliefdheid en geluk. Die tegenstelling geeft het boek een heel speciale touch. Het is niet het zoveelste boek over rouw en verdriet.

Wat ik vooral sterk vind aan het boek, is dat het haar hele leven beslaat en je als lezer echt meegroeit met het personage. Ze heeft heel goed nagedacht over de belevingswereld van een kind en heeft die heel mooi neergeschreven. Het mooie van het boek zit eerder in de ervaringen en het schetsen van een leefwereld dan in een bloemige taal vol metaforen. De schrijfstijl is eenvoudig maar verrassend goed.”

Bewaar de zomer is een autobiografische roman. Lees je veel binnen dit genre?
“Ik heb wel een voorkeur voor ‘autofictie’ van vrouwen omdat ik mij daar heel erg in kan herkennen. Als ik een boek lees en ik leer iets bij over mezelf, dan geeft mij dat een heel grote voldoening. Dan kan ik dat boek ook echt nog een paar dagen op mijn nachtkastje laten liggen alsof dat een onderdeel van mezelf is geworden dat ik moeilijk terug in de kast kan zetten.

20210820 bewaar de zomer alma mathijsen cover

Daarnaast ben ik in een boek ook altijd op zoek naar een bepaald soort van wrijving waardoor je nieuwe dingen ontdekt over jezelf en over de wereld. In autofictie kan ik mij vaak heel verbonden voelen met een boek. Tove Ditlevsen, die ook getipt wordt in 1 Stad, 19 Boeken, heb ik daarom ook heel graag gelezen.”

Wat zijn voor jou nog meer criteria voor een goed boek?
“Ik lees vaak debutanten en jonge schrijvers. Elk boek dat je daarvan vastneemt, voelt vaak nieuw aan omdat je merkt dat ze nog heel erg uitdaging zoeken in hun schrijven. Bij Alma Mathijsen is dat ook zo. Ze heeft al een roman geschreven en een novelle waar zo veel in zit en die heel outside the box is. Nu brengt ze een autobiografisch boek dat veel zwaarder is. Op dat vlak kan ze mij nog heel erg verrassen. Ik vind het heel tof als een schrijver op zoek gaat naar een manier van vertellen die bij het boek past. Een schrijver die elk boek op dezelfde manier aanpakt, daar vind ik niks aan.

Ik hou ook van afwisseling en lees naast romans graag kortverhalen, poëzie en literaire tijdschriften. En na een wat zwaarder, filosofisch werk lees ik vaak een wat luchtiger boek.”

Waar kunnen we jou al eens met een boek treffen?
“Tijdens de lockdown las ik heel veel in parken, zoals het park van Laken, de Tuinen van de Bloemist en het Boudewijnpark. Maar ik heb graag mensen rondom mij en vind het toch leuker om op een terrasje te zitten met een glas rosé en een goed boek. Ik schrijf zelf ook af en toe kortverhalen en vind het wel tof om inspiratie op te doen door gewoon te kijken en de personages te zien rondlopen.”

Sinds kort deel je ook je boekentips op je Instagrampagina ‘Vers Fruit’. Waarom ben je hiermee gestart?
“Ik werk in de bibliotheek en vind het supertof om daar met mensen te praten over boeken. Op Instagram kom je ook in contact met mensen met diezelfde interesse. Zo kan je al vrij snel een heel diep gesprek met iemand voeren. Het blijft nooit oppervlakkig als je over boeken praat. Dat vind ik ook leuk aan boekentips geven, dat je een deel van je persoonlijkheid aan iemand anders cadeau geeft. Soms krijg ik een reactie van iemand die een boek dat ik aanraad op zijn of haar boekenlijstje heeft gezet. Dan vind ik het heel tof om nadien te vragen hoe zij het hebben ervaren. Je hebt heel snel iets heel mooi om over te praten. Zeker in coronatijden geeft dat veel voldoening.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2021)

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan 19 Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. BRUZZ laat 12 van hen aan het woord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni