reeks

De leestip van Sofie Verraest: 'Handleiding voor poetsvrouwen'

© Saskia Vanderstichele
| Sofie Verraest, lesgever aan KASK Sint-Joost-ten-Node

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Een zomer lang publiceert BRUZZ elke zaterdag één van die leestips. Vandaag: het lievelingsboek van Sofie Verraest, lesgever aan KASK in Sint-Joost-ten-Node.

boek handleiding voor poetsvrouwen lucia berlin
© Overamstel Uitgevers

Haar keuze: Handleiding voor poetsvrouwen van Lucia Berlin (uitgeverij Overamstel Uitgevers, 2015, 256 p., een vertaling van Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap en Elles Tukker Lebowski van A manual for cleaning women)

Fictie- en non-fictieschrijver Sofie Verraest voelt zich als een vis in het water in Brussel. De stad barst van de verschillen, blinkt uit in onvolmaaktheid, confronteert en inspireert. Net deze eigenschappen spreken haar ook zo aan in de kortverhalenbundel Handleiding voor poetsvrouwen van Lucia Berlin.

De Amerikaanse Berlin werd jaren na haar dood herontdekt en naar de top van de bestsellerlijsten gekatapulteerd. Voor deze bundel putte ze sterk uit haar eigen leven, dat allesbehalve makkelijk was. Berlin stelt het leven voor als een verschrikkelijk en prachtig avontuur. In één adem, vaak in eenzelfde korte zin, belicht ze de goede én slechte kanten van het menselijk bestaan, zonder daar een tegenstelling in te zien.

En hoewel de verhalen niet gespaard blijven van ellende, trekken de hoop en vreugde uiteindelijk aan het langste eind. Dat maakt het een relativerend en levensbevestigend boek. Want ondanks alles is het onvolmaakte leven de moeite waard. We proberen allemaal maar wat, met wisselend succes. We vallen, staan op, vallen weer, maar zowat overal zijn er – voor wie de ogen en oren openhoudt – flarden schoonheid te vinden.”

Om zulke momenten van schoonheid draait het voor Sofie. Wanneer ze het grote geluk heeft iets te lezen wat werkelijk geweldig is, ontstaat er een klein moment van zaligheid, een onverwacht cadeau.

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?