1827 Yves Petry
De vijf inzichten

De vijf inzichten van Yves Petry: 'Sapiens kan geen kant meer uit'

Michaël Bellon
© BRUZZ
13/01/2023

Yves Petry is schrijver van een inmiddels fors oeuvre. Voor onderstaande inzichten ging hij te rade bij Kasper Kind, het hoofdpersonage uit zijn roman Overal zit mens.

Over hebben en zijn
“We hebben geen dak boven ons hoofd. We hebben geen huis op aarde. We hebben niets. We hebben nooit iets gehad. We kunnen niets hebben. Hebben is een schijnbegrip, een conceptuele illusie, een werkwoord zonder referent. Hebben bestaat niet. Niemand heeft. We kunnen hooguit zijn. Hooguit. De vraag is wat.”

Over obstakels tussen droom en daad
“Wie weet is dat een extra reden waarom zoveel mensen terugschrikken voor de moord die ze diep in hun hart maar wat graag zouden plegen: ze zien er vanaf, niet enkel uit angst voor de straf of uit morele reserve, maar ook – en misschien nog wel het meest – vanwege de opgave die het is om aan moord een betekenis te geven die bij anderen respect kan afdwingen.”

Over het ik
“Zelfs al zou het ik maar een illusie zijn, zoals velen graag beweren, dan is het nog altijd de meest complexe illusie van het heelal.”

Over de mensheid
“Wat stelt het vlammetje van het ik nog voor nu de mensheid als geheel aan het opbranden is? Sapiens kan geen kant meer uit. Overal komt hij zichzelf tegen. Overal zit mens. Laat je aansteken door de koorts van deze terminale tijd, besef dat er geen ontkomen meer is aan de menselijke ubiquiteit, en je betreedt als vanzelf het domein van de ultieme dingen. Daar is geen bijzondere zielskracht voor nodig. Geen wereldverachting, geen existentiële moed, geen sublieme inzichten. Je hoeft niet langer door te dringen tot de grondeloosheid van het zelf.”

Over ons
“Ik wil niet sentimenteel doen. Ik wil niet slijmen. Maar soms weet het me nog steeds te raken – grijpt het me aan, stemt het me dankbaar, bezorgt het me zelfs een vleugje kippenvel – dat wij, de levenden, in feite zoveel werkelijker zijn dan wat voor ideeën we van onszelf en van elkaar ook mogen hebben.”

Overal zit mens. Een moordfantasie, Yves Petry, Das Mag, 250 blz., 22,99 euro

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie