De vijf inzichten van Zam Zadeh: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

© Zam Zadeh

De opstand in haar thuisland laat de in Iran geboren Brusselse Zam Zadeh niet los, al put de illustratrice en verhalenvertelster ook wijsheid uit de universele slogans in de straten van Iran, zoals 'Vrouw, leven, vrijheid'.

Vrouw
Als Iraanse heb ik verschillende manieren van discriminatie en onrecht ervaren, maar ook elders hebben we nog een lange weg af te leggen naar gendergelijkheid. Gerechtigheid voor vrouwen betekent gerechtigheid voor iedereen. Informeer je over de manier waarop jouw gemeenschap en samenleving vrouwen behandelt. Is de publieke ruimte in België bijvoorbeeld structureel veilig voor vrouwen en genderminderheden?

Leven
Het leven is alles: zuurstof, bomen, de blauwe lucht, dieren, mensen … Patriarchaat en kapitalisme zijn de grootste vijanden van het leven omdat ze hiërarchische waarden hebben. Je kan het leven beschermen door bewust te consumeren. De ecologische opties zijn meestal ook de duurste, maar minder consumeren of de fiets nemen in plaats van de auto, zijn kleine veranderingen die op de duur veel teweegbrengen.

Vrijheid
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is als een klein vogeltje dat onbezorgd rondvliegt maar altijd bedreigd wordt door jagers en vallen. Let op dit kleine vogeltje door gelijkheid en rechtvaardigheid na te streven in je dagelijks leven.

“Fietsen heeft meer betekend voor vrouwenemancipatie dan wat dan ook”
Dit is een quote van de Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste Sycan B. Anthony, die eraan toevoegt dat zij geniet wanneer zij een vrouw vrij en ongehinderd voorbij ziet fietsen. Ik ben ook geobsedeerd door fietsen, ik zie het als een politieke daad. In België is het geen middel meer tot vrouwenemancipatie, maar het maakt onze straten veiliger en onze wereld minder vervuild.

Zorg voor jezelf en anderen
Ik eindig met dit gedicht van de grote Iraanse dichter Saadi Shirazi: “Human beings are members of a whole / In creation of one essence and soul / If one member is afflicted with pain / Other members uneasy will remain / If you have no sympathy for human pain / The name of human you cannot retain.”

Het werk van Zam Zadeh is te zien in de expo 'Bearable lightness of being' in de Pianofabriek, > 7/12

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?