Reisbagage

Gesprekken met Brusselse schrijvers: 'Goesting in lezen teruggeven aan de jeugd'

Jasmijn Post, Melina Verbeeck
© BRUZZ
09/08/2023

Welk boek mag mee op reis? BRUZZ selecteert in 'Reisbagage' deze zomer recente boeken van schrijvers uit Brussel. In de zesde aflevering spreken we jeugdboekenschrijver Michaël Sels. In het Jadotpark, vlak bij het Kindermuseum in Elsene, vertelt hij waarom hij jeugdboekenschrijver is geworden.

Waarover gaat het boek?

'X-scape' vertelt het verhaal van vijf mensen die plotseling wakker worden op een onbekende en pikdonkere plek, elk met een polsband om. Gedurende het verhaal ontdekken ze wat ze gemeen hebben en waarom ze samengebracht zijn. Het verhaal begint met de introductie van het verlegen personage Amber, die op zoek is naar zichzelf. Later maakt de lezer kennis met de andere vier personages: Monica, G, Alain en Kay. Het verhaal is slim opgebouwd met een mix van fragmenten van de onbekende locatie en flashbacks. Deze flashbacks bieden inzicht in de achtergrond van de personages en onthullen langzaam wat hen verbindt.

Wie is Michaël Sels?

Michaël Sels is geboren in Jette. Hoewel hij in Grimbergen woonde, speelde Sels leven zich af in Jette. Daar ging hij naar school en daar ging hij ook studeren. Inmiddels geeft hij Nederlands en Spaans aan anderstaligen.

Naast zijn werk als taaldocent heeft Sels de afgelopen jaren zijn talenten ontplooid als schrijver. "Een late roeping," noemt hij het schrijverschap. Hij schrijft graag jeugdboeken in de hoop iets te kunnen 'teruggeven' van de geweldige leeservaringen die hij zelf als jongere heeft gehad. "De boeken die ik als jongere las, zitten nog in mijn hart. Ik word nog steeds enthousiast van een goed boek, maar niet meer zoals toen. Het is een droom om hetzelfde te kunnen geven aan kinderen en jongeren van vandaag."

In 2018 verscheen zijn eerste boek, 'De afspraak,' een fictief verhaal geïnspireerd door de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem. Na 'De afspraak' volgden 'Een doodgewone jongen' en het vervolg daarop 'Het spel is uit' over de avonturen van een hoogsensitieve jongen. X-scape staat los van de eerdere boeken.

Een fragment uit X-scape:

AMBER

"Komaan, reageer!"

Ik knel mijn smartphone in mijn hand en hou hem dicht bij mijn gezicht. Waarom verschijnt dat ene onnozele zinnetje niet? Laura is aan het typen. Zelfs de vinkjes kleuren niet blauw.

"Laura, antwoord nu toch! Ik heb je duizend berichten gestuurd via je honderd sociale kanalen! Heb je niet door dat ik met je wil praten?" Op dat moment veranderen de vinkjes van kleur. Mijn ogen schieten onmiddellijk naar de bovenkant van het scherm en hopen dat ene onnozele zinnetje te zien oplichten. Maar het verschijnt niet.

"Dan doen we het anders." Ik adem in en druk op het camera-icoontje. Het woord 'bellen' verschijnt op het scherm, met daarachter een bleek gezicht met rode ogen. Mijn korte haren pieken naar alle kanten en ik besef dat ik vandaag nog geen douche heb genomen. En gisteren ook niet.

"Komaan, Laura!"

Het belicoontje verdwijnt en ik beland weer in het tekstmenu. Een hele resem groene berichtjes staan onder elkaar zonder enig wit tegenbericht. En toch ga je opnemen.

Ik druk weer op het camera-icoontje en wacht af. Het woordje bellen verdwijnt en er plopt een tweede beeld open. Het stuwt mijn bleke gezicht aan de kant. Ik zie een lichtgeel plafond heen en weer bewegen, maar hoor niets.

"Laura?"

"Laat me met rust!' roept een stem zonder gezicht. "Laura, doe niet zo belachelijk! Laat je zien!"

Het beeld beweegt schokkerig naar beneden langs een pastelkleurige muur tot ik een ander bleek gezicht ontwaar. Laura, ook zonder make-up.

"Waarom reageer je niet?"

"Laat me met rust, Amber! Ik wil er niet over praten." Het beeld trilt helemaal, maar ik blijf mijn vriendin zien. Dan praat je er niet over! Maar antwoord tenminste als ik iets stuur!

Het wordt stil aan de andere kant van de verbinding. Mijn ogen dwalen over het scherm en checken of er nog bereik is. Ja, we hebben nog verbinding.

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni