| Ilke Cop: "Allerlei verborgen processen zorgen voor hardnekkige vooroordelen. Ik heb die zelf ook, je moet dat durven te erkennen."

Interview

Ilke Cop: 'Mannen worden veel sneller omarmd als grote kunstenaars'

Oa Vrebos
19/05/2021

In de tentoonstellingsruimte K.L.8 in Jette opent vandaag de solo-expositie State of things van Ilke Cop. Via zelfportretten evalueert ze haar leven, wie ze is en wie ze wil zijn als kunstenaar. En stelt ze bestaande machtsverhoudingen aan de kaak. ‘Hoe komt het dat de beste studenten vrouwen zijn, maar een CEO bijna altijd een man is?’

Ilke Cop (33) woont in Molenbeek en studeerde kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent en modeontwerp aan de academie van Sint-Niklaas. Ze nam tweeënhalf jaar geleden voor het eerst een schildersborstel vast. De pandemie zorgde voor een intense, gefocuste dynamiek in haar werk. State of things is een persoonlijk statement van Cop, maar ook een universeel statement van een vrouwelijke kunstenaar. “Hoe meer ik zelf evolueer als mens en kunstenaar, hoe meer ik merk dat een vrouwelijk narratief nog te vaak ontbreekt.”

“Ik speel graag met beeldvorming. Je wordt je hele leven lang beïnvloed door de beelden die je ziet. Zo wil ik mensen confronteren met hun eigen verwachtingen, zowel mannen als vrouwen”, vertelt ze. In State of things schildert ze de ruimte waar ze zich in begeeft als mens, als kunstenaar en als vrouw. En de grenzen waarop ze stuit.

Via mijn werk wil ik mensen confronteren met hun eigen verwachtingen, zowel mannen als vrouwen

Ilke Cop

Sandra Meilunaite en Dilum Coppens, de oprichters van K.L.8, een kleine en jonge expositieruimte in Jette, houden elk jaar tentoonstellingen rond een actueel thema. Dilum Coppens: “We willen een podium zijn voor jonge kunstenaars door jonge kunstenaars. Door de geschrapte cultuursubsidies kregen wij het idee om K.L.8 te beginnen, omdat jonge artiesten minder kansen krijgen om tentoon te stellen.”

Dit jaar komen Meilunaite en Coppens met BruocsellA, een groepstentoonstelling met het werk van verschillende vrouwelijke kunstenaars uit Brussel, die volgens hen vaak te weinig gezien worden. "Wij hebben tijd en passie. Daarenboven bieden we een ruimte, artistieke begeleiding en ondersteuning", aldus Coppens. De groepstentoonstelling zou eigenlijk vorig jaar in november plaatsvinden, maar door corona is ze uitgesteld naar deze zomer.

Ilke Cop reageerde op de open call voor BruocsellA, en Dilum Coppens voelde bij Ilkes werk dat ze een heel concrete en directe visie heeft. “Ze weet wat ze wil en zal vertellen.” Daarom besloten ze voor Cop een aparte solo-expo te organiseren. State of things kan je dus zien als een uitloper van BruocsellA. Sandra Meilunaite: “De manier waarop Ilke haar lagen zet en hoe ze verschillende ruimtes samenbrengt, interesseert mij heel erg. Daarnaast vroeg ik me ook af waarom ze zichzelf schildert. Op mijn kunstschool stelde men vroeger de vraag: ‘Waarom zou je een werk over jezelf maken? Waarom ben jij interessant?’ Ik ga hier niet mee akkoord. Waarom zou het niet mogen? Ilkes werk sprak mij daarom aan.”

Ilke Cop_State of things 2

K.L.8. is een podium voor jonge kunstenaars door jonge kunstenaars. We wilden Ilke een solo-expo geven omdat ze een erg directe visie heeft

Dilum Coppens

Ilke Cop probeert in haar werk maatschappelijke structuren en verhoudingen te visualiseren. Op de grote werken zie je telkens een kubus terugkomen. Cop: “Die staat voor het patriarchaat waarin we leven, een structuur waar we allemaal rekening mee moeten houden, een realiteit waar we niet omheen kunnen.”

Cop noemt zichzelf een feminist, maar wil mannen niet met de vinger wijzen. “Iedereen is opgegroeid in het patriarchaat, en die structuur moeten we veranderen. Hoe komt het dat de beste studenten vrouwen zijn maar de CEO-posities door mannen worden vervuld? In de kunstwereld gaat het er ook zo aan toe. Mannen worden vaker omarmd als grote kunstenaars, terwijl er veel meer vrouwen starten in de kunst. Allerlei verborgen processen zorgen voor hardnekkige vooroordelen. Ik heb die zelf ook, je moet dat durven te erkennen.”

Een van de doeken gaat over vruchtbaarheid en Cops conflictrelatie met het moederschap. “Wil ik wel of niet moeder worden? Wat verwacht ik en wat verwacht de maatschappij van mij? Hoe los ik dat probleem op? Een vrouw wordt geacht om carrière te maken én moeder te worden. Er is volgens mij niets mis mee om te focussen op je carrière, dat maakt je niet minder vrouw.”

ILKE COP: STATE OF THINGS
> 24/5, K.L.8
Reserveer via https://www.eventbrite.be/e/tickets-state-of-things-ilke-cop-152471188429

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni