Kunst kijken in je blootje: naturisten welkom op expo 'Hyperrealism Sculpture'

© TEMPORA
| Een naaktbezoek aan de tentoonstelling kon anderhalf jaar geleden al in het Luikse Musée de La Boverie.

Op 30 augustus kan je poedelnaakt aan de werkelijkheid gaan twijfelen op de expo ‘Hyperrealism Sculpture’ aan Thurn en Taxis.

De expo ‘Hyperrealism Sculpture. Ceci n’est pas un corps’ is nog tot november te bewonderen op de site van Thurn en Taxis, maar 30 augustus op een uitzonderlijke manier. Dan kan je een van de naakte lichamen in de ruimte worden. “Kom op naaktbezoek en vergelijk je lichaam met de onuitgegeven voorgestelde sculpturen”, klinkt de uitnodiging.

Luiks voorbeeld

Anderhalf jaar geleden organiseerde het Brusselse Tempora, dat de expo vormgaf, in samenwerking met verscheidene federaties van naturisten al een naaktbezoek aan de tentoonstelling in het Luikse Musée de La Boverie. Zo’n 300 naturisten tussen 10 en 86 jaar kwamen toen de werken bewonderen.

“In staat zijn om zich naakt te tonen voor anderen, in de letterlijke zin van het woord, is vooreerst een uitdaging aangaan, de angst en twijfel overwinnen die we tegenover onszelf kunnen hebben. In een naturistencontext ‘tonen’ we ons niet, we stellen ons niet tentoon, we ‘zijn’ gewoon. Een terugkeer naar de essentie, los van de perceptie, waardoor men de bezoekerservaring ten volle kan beleven op een respectvolle, discrete en originele manier,” zo zeggen de organisatoren.

naaktbezoek expo hyperrealism sculpture
© Tempora
| "Deze expo verdedigt opnieuw de positieve visie op het lichaam.”

Dat de tentoonstelling zelf is toegespitst op de representatie van het lichaam, is volgens de Federatie van Belgische Naturisten extra belangrijk voor het naaktbezoek. “Ons doel was om zowel intellectuele als zintuiglijke reflectie te bieden over hoe het lichaam vandaag wordt waargenomen”, schreef de Federatie na het bezoek in Luik.

“Tegenwoordig wordt het lichaam door media en sociale druk, zelfcensuur en angst voor oordeel vaak gestigmatiseerd. Deze expo verdedigt opnieuw de positieve visie op het lichaam.”

Je kan een naaktbezoek brengen aan de verrijkte versie van de tentoonstelling in Thurn en Taxis op 30 augustus tussen 18.30 en 21 uur. Een plekje reserveren kan online.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?