1856 Shoshana Walfish
De vijf inzichten

Kunstenares Shoshana Walfish: 'Spijbel, pauzeer en droom'

Michaël Bellon
© BRUZZ
06/09/2023

In het Joods Museum bevraagt de Canadees-Brusselse kunstenares Shoshana Walfish met haar schilderijen de representatie van het vrouwelijke lichaam. Hier beantwoordt ze vijf prangende levensvragen.

Wat de moeite waard is, komt niet makkelijk of snel
Iets goeds maken kost tijd. Gun jezelf die tijd om een ecosysteem te creëren waarin je kan werken, om je ideeën te proberen te begrijpen, om te experimenteren, na te denken en uit te voeren. Je kan niet meteen de beste resultaten verwachten. Net het proces daarnaartoe maakt het interessant. En dat geldt ook voor het opbouwen van relaties en gemeenschappen, heb ik gemerkt.

Maak een gemeenschap
Omring je met mensen die je respecteren, die je waarden en interesses delen, je vreugde brengen, je uitdagen, je laten groeien en om je geven. Ze zullen er zijn als het goed en minder goed gaat. Waardeer hen en geef hun zorg, aandacht en kennis terug.

Ik kook graag voor mezelf, mijn familie en vrienden. Het brengt me in het nu. Daarna kunnen we samen eten, genieten en ons goed voelen

Shoshana Walfish

Maak je eigen keuzes
Wat goed is voor iemand anders is niet altijd goed voor jou. Jij leidt jouw leven, dus maak de keuzes die het beste bij jou passen. Zelfs als die keuzes niet de meest conventionele of veilige zijn, en zelfs als ze spanning kunnen creëren met je omgeving of de maatschappij. Het is het waard.

Gebruik de vliegtuigmodus
Ik vind het belangrijk om af en toe te deconnecteren en onbereikbaar te zijn – spijbelen, pauzeren, nee zeggen, een boek lezen, plannen afzeggen, wandelen, dromen ... Neem de tijd om jezelf te horen denken en helder te krijgen wat je aan het doen bent. Of om te focussen op de persoon met wie je op dat moment tijd doorbrengt. Wees aanwezig.

Eet goed
Ik kook graag voor mezelf, mijn familie en vrienden. Het brengt me in het nu en doet me het belang van goede voeding beseffen. Daarna kunnen we eten, genieten en ons goed voelen. Ik eet ook graag wat anderen koken en reis om geweldige gerechten te kunnen eten. Mijn beste vrienden brengen de meest typische lekkernijen uit verre oorden voor mij mee: honing uit Albanië, za'atar uit Palestina, khmeli-suneli uit Georgië, gedroogd zeewier uit Korea ... Er is niets beters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni