Mustafa Kör wordt nieuwe Dichter des Vaderlands

© Belga
01/03/2022

Mustafa Kör mag zich vanaf 23 maart de vijfde Dichter des Vaderlands van België noemen. Kör wordt zo de nieuwe ambassadeur van de Belgische poëzie over de taalgrenzen heen. Zijn gedichten zullen door het Brussels Vertalerscollectief vertaald worden in de drie landstalen.

De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema's die ons land aanbelangen. Charles Ducal, Laurence Vielle, Els Moors en Carl Norac gingen Kör al voor.

Alle gedichten worden in samenwerking met het Brussels Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld.

De Dichter des Vaderlands slaat als literair uitwisselingsproject een brug tussen de drie taalgemeenschappen. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid.

Mijnwerkersfamilie

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Turkije en groeide op in het Limburgse Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie.

Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Kör was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk.

Hij is ook peter van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur. Zijn meest recente werk is Brood en liefde, dat in januari verscheen. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met zijn poëzie.

Op 23 maart neemt Mustafa Kör de rol van Dichter des Vaderlands officieel op zich tijdens een persconferentie in de Plantentuin van Meise, waar hij meteen zijn eerste gedicht zal brengen. Hij zal dan ook een tipje van de sluier oplichten van de projecten die hij in zijn nieuwe functie wil realiseren.

Carl Norac, Dichter des Vaderlands 2020-2021, leest die dag zijn laatste Gedicht des Vaderlands voor. Hij zal Kör de komende twee jaar ondersteunen in de Franstalige gemeenschap.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni