Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum

| Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum.

Petitie verzamelt al bijna 1.500 handtekeningen tegen bouw museum 'Le Chat'

Mats Buelinckx
27/04/2021

De bouw van het nieuwe museum van ‘Le Chat’, de cartoon bedacht door Philippe Geluck, stuit op protest. Twee Brusselse artiesten hebben een petitie gelanceerd tegen het project. De petitie, een open brief aan minister-president Rudi Vervoort, heeft al bijna 1.500 handtekeningen.

De bouw van het nieuwe 'Le Chat'-museum zorgt voor wrevel in de Brusselse kunstwereld. Het museum komt achter het Koningsplein en wordt voor meer dan tien miljoen euro gefinancieerd door de Brusselse overheid. Twee Brusselse artiesten, Dennis De Rudder en Sandrine Morgante, zijn tegen de bouw van het museum en de financiering ervan door de overheid. Ze lanceerden een petitie die leest als een brief aan minister Rudi Vervoort. Tot nu toe steunden 1.449 mensen de actie.

Beide artiesten zijn werkzaam bij La Cambre, École nationale supérieure des arts visuels. Volgens hen is er in Brussel geen plaats voor een dergelijk project. “We weten dat Brussel geen museum voor moderne en hedendaagse kunst heeft dat die naam waardig is,” vertelt Sandrine Morgante aan La Dernière Heure. “Honderden kunstwerken liggen al jaren in loodsen en worden niet tentoongesteld door gebrek aan plaats. En nu zijn er plots miljoenen euro’s overheidsgeld beschikbaar voor een project dat wij niet als cultuur beschouwen."

Volgens de twee artiesten zal het nieuwe museum ook geen nieuwe culturele trekpleister worden. “We denken dat de Brusselse autoriteiten een slechte mix maken tussen toerisme en cultuur. Het is geen goede gok om te wedden op Le Chat om toeristen naar Brussel te lokken. Een echt en ambitieus museum voor moderne kunst zou, volgens ons, meer op zijn plaats zijn.”

Lees verder onder de foto.

Philippe Geluck, minister-president Rudi Vervoort Voorstelling en architect Pierrre Hebbelinck bij de maquette van het Le Chat Cartoon Museum

| Tekenaar Philippe Geluck, minister-president Rudi Vervoort Voorstelling en architect Pierrre Hebbelinck bij de maquette van het Le Chat Cartoon Museum.

Stoefferaa

"Een tekenaar die dezelfde tekening ad infinitum reproduceert en elke keer gewoon de zin verandert, moet geen publiek gebouw krijgen om zijn ego te strelen," vertellen Morgante en De Rudder. "Er zijn andere plaatsen waar dit soort zelfpromotie, om het in het Brussels te zeggen: stoefferaa, kan doorgaan."

De petitie werd al snel opgepikt door Brusselse kunstliefhebbers. In de eerste 24 uur ondertekenden al duizend mensen de actie. "We hebben zondagmiddag de petitie online geplaatst," gaat Sandrine verder. "De handtekeningen bleven binnenstromen, veel meer dan we hadden verwacht. Maar we vrezen dat het niet genoeg zal zijn. Andere acties moeten worden ondernomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni