Roger Ballen: I fink U freeky

Ballenesque. Wanneer je naam een adjectief wordt, weet je dat je werk aan het iconische grenst. Brussel eert de Zuid-Afrikaanse fotograaf Roger Ballen met een freek show extraordinaire.

Voor de beeldenstorm van Roger Ballen – geboren in New York in 1950, maar al ruim 30 jaar thuis in Zuid-Afrika – moet je onbevreesd de onderbuik in, graven naar de diepste krochten van de menselijke geest. Wat de fotograaf met wortels in de psychologie en geologie daar vindt? Outsiders, gefragmenteerde mensen aan de rand van de samenleving, die het leven accepteren zoals het is, omdat ze weten dat er krachten spelen die ze niet controleren.

Dieren, kruipend, glijdend en knagend, dood of levend. Maskers, kleerhangers, poppen, gebroken, vervormd. Claustrofobische kamers, waarin graffiti en oertekeningen de muren laten trillen. Allemaal zijn het sporen die leiden naar een wereld waar droom en werkelijkheid samenvloeien, waar het bewustzijn in het onbewuste verstrikt raakt, waar het dier in de mens bovenkomt en waar wat dood is tot leven komt en wat leeft het rijk der doden betreedt. “Ik probeer de geest van Roger Ballen te vinden,” vertelde de fotograaf ooit. “Ik fotografeer wat ik niet kan zien maar waarvan ik weet dat het er altijd is geweest.”

Een plek waar chaos en verwarring heersen, waar de mens richting en doel ontbeert en wordt geconfronteerd met het gevaarlijk onbekende in zichzelf. Die chaos organiseert Roger Ballen zelf in een oude loods, waar hij schilderkunst, tekeningen, sculptuur en fotografie tot een gevaarlijke cocktail vermengt.

In de Centrale for Contemporary Art leidt die georganiseerde chaos tot The theatre of the Ballenesque, en tot een artistieke dialoog met Ronny Delrue. En op 25 november komt Die Antwoord naar de AB. Roger Ballen stond met zijn werk aan de wieg van die “fresh, futuristic, flame-throw-flow-freeking zef rap rave krew from the dark dangerous depths of Afrika” en regisseerde de videoclip van hun ‘I fink U freeky’. Wees niet verbaasd als hun uitverkochte show een Ballenesque tintje krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?