SLT OKT23 LIT Tom Lanoye
De vijf inzichten

Schrijver Tom Lanoye: 'Lees! Herlees! Kijk naar Netflix!'

Michaël Bellon
16/10/2023

Als Tom Lanoye straks de volle zes uur van zijn pamflet Woke is het nieuwe Marakkech-pact kan voorlezen in de KVS, kan hij ook enkele cruciale inzichten uit zijn mouw schudden.

Lees!
Lees meesterwerken en pulp, non-fictie en poëzie, kranten en essays allemaal door elkaar. Laat je daarbij leiden door goesting en toeval. Wees een spons. En lig niet de hele dag in katzwijm voor Netflix of VRT MAX!

Kijk naar Netflix of VRT MAX!
Maar alleen naar de goede series. Scripts en scenario’s worden onderschat, terwijl al onze literatuur uit toneel en poëzie voortkomt. Lees True romance van Quentin Tarantino, kijk daarna naar de verfilming van Tony Scott en dan naar Tarantino’s commentaar op die verfilming. Kijk naar The Sopranos, Succession, Six feet under, The godfather en alles van Martin McDonagh, de schrijver van Three billboards outside Ebbing, Missouri. Netflixen is toneel lezen.

Kijk naar Netflix! Maar alleen naar de goede series. Scripts worden onderschat, terwijl al onze literatuur uit toneel en poëzie voortkomt. Netflixen is toneel lezen.

Herlees!
Herlees de boeken waarvan iedereen zei dat je ze moest lezen, maar waar jij totaal op afknapte. En de boeken waarvan je zelf vond dat ze fantastisch waren. Dat zorgt voor een zeer bizarre ervaring, waarbij je je ervan bewust wordt hoezeer een leeservaring afhangt van je context, waar je in je eigen leven staat en wat bij je resoneert.

Bezoek theaters en kerkhoven
De parallellen tussen het Schoonselhof en de Bourla in Antwerpen zijn duidelijk. Een kerkhof is getheatraliseerde afschuw van de dood. Alsof die met genoeg arduin, marmer, zerken, opschriften en beelden toch te bestrijden valt. De opera’s van Barcelona of Sydney, de kerkhoven van Milaan of Buenos Aires … godsdienst en kunst draaien allebei om de grote vraagstukken van verval, pijn, afscheid en hoop dat het misschien toch niet afgelopen is als je sterft.

Leef!
Als je al het voorgaande ter harte neemt, schiet er niet veel tijd meer over om gewoon te leven – en ik ben er als workaholic ook niet zo goed in – maar collega Walter van den Broeck heeft het me toch op het hart gedrukt.

Op 18/10 loopt Tom Lanoye zes uur lang Woke is... de marathon in de KVS BOL; op 19/10 zetelt hij in The writers’ parliament in de Belgische Senaat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie