De vijf inzichten

Tekenaar François Schuiten: 'Er gebeurt zoveel in een aanraking'

822b6357-inzichtenfrancois-schuiten2019bewerktcphotonewshor.jpg

Toen meestertekenaar François Schuiten onlangs zijn hond Jim verloor, maakte hij daarover een boek. Hier verschaft hij ons vijf inzichten. “Geen wijze lessen van een filosoof, natuurlijk, ik doe zelf ook maar wat ik kan.”

Vertraag
Minder snel gaan is moeilijk in een tijd waarin alles steeds sneller gaat. Het vraagt discipline. Je moet leren de tijd en ruimte te nemen om dingen beter te doen.

Leer luisteren
Ook luisteren is niet zo makkelijk in een wereld waarin veel gepraat wordt. Luisteren is ook tijd nemen om te decoderen en te ontcijferen. Ik heb er nooit spijt van dat ik gezwegen heb, maar ik heb er dikwijls spijt van dat ik iets gezegd heb.

Kijk
Kijken is mijn beroep, maar ik kijk nog altijd niet goed genoeg. Een boom, een lichaam: soms denk je dat je er goed naar hebt gekeken, maar vaak blijk je er dan toch niet zoveel van te hebben onthouden. Ik bewonder mensen die naar een museum trekken om één schilderij echt te zien. Ik besteed zelf veel tijd aan mijn tekeningen. En ik begrijp wel dat sommigen er dan snel naar kijken, maar ik hoop altijd dat ze er nog eens naar terugkeren om ook de details in zich op te nemen.

Leer aanraken
Mijn boek Jim gaat over mijn hond die ik heb verloren. Veel communicatie met hem verliep via aanrakingen en strelingen. Dat mis ik nu. Maar ook een boom, een muur of een lichaam aanraken is bijzonder. Ik weet dat dat vandaag soms moeilijk ligt. Je moet uiteraard toestemming hebben, maar zelfs dan stelt men zich soms vragen of interpreteert men het verkeerd wanneer je iemands hand of schouder aanraakt. Nochtans verbreedt die aanraking de communicatie. Ze vult het kijken en luisteren aan. Als je iemand aanraakt, met respect, verandert dat alles. Er gebeurt zoveel in een aanraking.

Wandel
Je kan nooit genoeg wandelen. Het vraagt geen zware inspanning, want de mens is een wandelaar, dus het is een gezonde, natuurlijke vorm van bewegen. Die je bovendien ook toelaat te vertragen, te kijken, te luisteren en aan te raken …

François Schuitens ode aan zijn trouwe vriend Jim (128 p., 16 euro) verscheen zopas bij Rue de Sèvres, www.editions-ruedesevres.fr

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?