Vlaanderen investeert 380.000 euro in digitalisering Muntpunt

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor (Nederlandstalige) Brusselaars.

Muntpunt krijgt een digitale make-over. Voor een nieuwe doe- en maakplek, nieuwe computers in de studiezaal en nieuwe audiovisuele apparatuur voor livestreams wordt 380.000 euro uitgetrokken. Dat geld is afkomstig uit het Vlaamse relanceplan.

De investeringen moeten het voor Muntpunt mogelijk maken om verder te digitaliseren. "De coronacrisis heeft aangetoond dat veel burgers nog onvoldoende vertrouwd zijn met de nieuwste technologie, dit initiatief moet bijdragen aan meer e-inclusie,” aldus Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel.

De doe- en maakplek moet de meest in het oog springende vernieuwing worden in de bibliotheek. Het lab zal een prominente plaats krijgen en uitgerust worden met onder meer een medialab, een atelier en creatieve co-workingspaces. Verschillende hardware, software en freewaretools worden samengebracht in meerdere ruimte die open zullen zijn voor iedereen. In het medialab zullen onder meer acht iMac’s en pc's komen, uitgerust met professionele software. Het atelier moet dan een inspirerende plek worden waar je onder meer kan deelnemen aan workshops of digitale bootcamps.

Daarnaast krijgt de IT-uitrusting in de studiezaal een uitgebreide update van computers en software. Dat was nodig na 7 jaar intensief gebruik. Het derde deel van de investering zal gebeuren in nieuwe audiovisuele apparatuur. Alle zalen in het Muntpuntgebouw krijgen een vernieuwde audio- en video-uitrusting. Die moet het onder andere mogelijk maken om activiteiten die in Muntpunt plaatsvinden te livestreamen.

Relanceplan

De 380.000 euro die gemoeid is met de vernieuwingen, is afkomstig van het Vlaamse relanceplan. "Muntpunt neemt een belangrijke rol op in de relancestrategie van de Vlaamse Regering," zegt Dalle. "Deze digitale make-over moet ervoor zorgen dat Muntpunt mee evolueert met de meest recente technologie, en deze ook beschikbaar stelt voor alle Brusselaars."

Muntpunt zelf is uiteraard tevreden met het geld. “Tijdens de coronacrisis schakelden we redelijk snel om naar online activiteiten," klinkt het bij de bibliotheek. "Dat bracht ook voordelen met zich mee. Heel wat deelnemers gaven aan dat ze blij waren met de gewonnen verplaatsingstijd. Maar we merkten vooral dat we een breder publiek konden bereiken, geografisch gezien. Daarom willen we ook na corona inzetten op het live streamen van activiteiten."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?