Bloggers leiden lezers naar hun favoriete plaatsen

© bruzz
© bruzz

De beste koffie, dat ene café waar je met je baby wél binnen durft, de leukste zaakjes, het rustigste park en de grootste tegenvallers. Of ze hier al jaren wonen, of de stad pas onlangs ‘thuis’ noemen, of ze uit Brussel, België of van verder komen: weinig mensen kennen Brussel beter dan zijn inwoners. En niemand praat er liever over dan de Brusselse bloggers.

Blogs Playground BRUZZ ACTUA 1577
Style Playground

Axelle (27), modeblogger

In Brussel sinds: altijd (mét uitstapjes naar Londen, Parijs, en andere fashion capitals)

Blogt sinds: 2010

Style Playground zou mijn visitekaartje zijn voor de modewereld, maar de blog is uitgegroeid tot veel meer dan dat. Ondertussen blog ik zelfs fulltime. Mensen denken soms dat een blogger een uurtje werkt en dan de rest van de dag cocktails kan drinken, maar niets is minder waar.”

blog mode BRUZZ ACTUA 1577
“Ik heb in Londen en Parijs gestudeerd, en het was geen gemakkelijke keuze om naar Brussel terug te keren. Nu ligt mijn wereld hier: mijn vrienden, mijn familie. De hele wereld is binnen handbereik: vanuit Brussel kom je overal. Je springt gewoon in de auto of op de trein. In Parijs is dat veel moeilijker.”

“Toen ik net terug was in België heb ik eerst een paar betaalde stages gedaan. Zo kende ik een hoogtepunt van mijn modecarrière: voor Christophe Coppens werkte ik aan de hoeden die Mathilde en Paola in 2010 op de nationale feestdag droegen. Ik ben nog nooit tegelijk zo trots en zenuwachtig geweest.”

“In Brussel is de mode-industrie helemaal anders dan in Parijs, Londen en Milaan. Hier gebeuren heel veel kleine dingen, maar er is niet een groot fashion high moment, zoals de Londen Fashion Week dat is. Brussel is voor mij uniek: de stad is eigenlijk een mengelmoes van alles – fashion forward en meer klassiek, traditionele kledij en meer abstracte kledingkeuzes. Ik kan overal inspiratie vinden voor mijn blog: mode, make-up, lifestyle.”

“Ik gebruik Brussel een beetje als een persoonlijke catwalk, voor mijn posts. Daar komen vaak verbaasde reacties op, zeker als ik bij mij thuis een shoot doe. Veel mensen weten niet dat Brussel zoveel groen heeft. Foto’s op het Koningsplein zijn altijd een hit, en in de buurt van het MIM heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dat is het leuke aan deze stad: elke wijk is compleet anders, en toch smelt alles samen. Net daardoor werkt het.”

“Dat zie je trouwens ook bij de winkels: de Nieuwstraat heeft de typische street fashion, de Louizalaan heeft alle dure merken. Mijn favoriete buurt is waarschijnlijk Kastelein: er zijn veel kleine boetiekjes, die vaak goede merken vrij goedkoop verkopen. Wat je persoonlijke stijl ook is, daar zal je iets vinden dat bij je past.”

Blog mother 2 BRUZZ ACTUA 1577
A Mother in the City

Caroline (37), mama-blogger

In Brussel sinds: 2003 (met een korte tussenstop in Nijvel)

Blogt sinds: 2014

Het was mijn man die me zei: ‘Schrijf erover, dat je het moeilijk vindt om in Brussel dingen te doen met je dochter. Misschien zijn er andere mama’s die dat ook meemaken.’ Toen heb ik voor mezelf een lijst opgesteld van plaatsen waar ik met mijn dochter wél naartoe kon. In het begin waren dat vaak terrasjes, zodat ik snel weg kon als ze weende. Dan ben ik begonnen met reviews te schrijven.”

“Toen mijn man en ik aan kinderen dachten, wist ik: dat moet in Brussel zijn. Ik wil de deur uit stappen en de hele stad voor me hebben. Veel mensen trekken weg uit Brussel zodra ze kinderen hebben. Dan verhuizen ze naar het platteland. Maar uiteindelijk, hoeveel geniet je van een tuin in België?”

Blog mother 2 BRUZZ ACTUA 1577
© Saskia Vanderstichele
“Brussel met kinderen is natuurlijk anders. Voor mijn dochter er was, was mijn werk mijn leven. Tot ze een jaar oud was, heb ik geprobeerd dat tempo aan te houden. Dat hield ik niet vol. Thuiszitten is niets voor mij, maar Brussel is geen kindvriendelijke stad. Vroeger was ik zo iemand die zei: “Dat kind hiernaast, da’s aan het huilen…” Plots was ik bang dat ik zelf de mama met de huilbaby ging zijn.”

“De blog heeft mij geholpen om met baby steps die angst te doorbreken. Als ik ergens naartoe ging om erover te schrijven, kon ik niet op mijn plannen terugkomen. Ik ontdekte nieuwe plaatsen,

omdat ik ernaar op zoek ging. Het Chicago Café, bijvoorbeeld. En La Fabrique en ville in het Egmontpark. Ik ben verliefd op die plek. Daar kan je heen gaan en relaxen. Dat geeft me het gevoel dat het ook mijn moment is.

Nu is er zelfs een kinderhoek gemaakt, maar die moet ik nog proberen. Voor op de blog, binnenkort (lacht).”

“Mijn blog is al erg geëvolueerd, het wordt soms wat persoonlijker. Met een aantal mummy-bloggers, de belgomums bloggen we regelmatig over dezelfde thema’s. Ik schrijf in het Frans en in het Engels, afhankelijk van het onderwerp. Daar komen ook positieve reacties op: dat er eindelijk een blog is voor Brussel in het Engels. Of dan krijg ik een bericht van iemand: ‘Ik had het echt nodig om dat te lezen.’ Daar doe ik het voor.”

Blog Marks the Spot 3 BRUZZ ACTUA 1577

S Marks the Spots

Sandy, reisblogger

In Brussel sinds: 2009

Blogt sinds: 2013

De blog is mijn schatkaart: een verzamelplaats voor alle leuke plekjes die ik ben tegengekomen. In het Engels is er de uitdrukking: X marks the spot: een kruisje op een kaart geeft aan waar de schat verborgen is. Op S Marks the Spots toon ik je al mijn schatten – de plaatsen die ik andere mensen wil laten ontdekken. En Brussel heeft er veel.”

“Het plan was dat ik een jaar in Brussel zou zijn. Als advocaat ben ik gespecialiseerd in Europees recht. Toen ik naar België kwam, wou ik ervaring opdoen om dan weer verder te gaan. We zijn ondertussen acht jaar verder, ik heb hier mijn vrienden, ik hou van mijn job, ik ben verliefd geworden op de stad. Dus ben ik gebleven.”

“Ik had voordien al in Londen gewerkt, en het verschil als je voor het eerst aankomt in Brussel is groot. Zelfs in vergelijking met Athene, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, is Brussel veel kleiner en veel kalmer. Het enige wat ik over de stad wist, was chocolade, bier en de Europese instellingen. Een grijze stad, vol bureaucraten en in een Europese bubbel. In het begin vond ik het hier maar niets, maar nu zijn het exact die dingen waardoor ik graag in Brussel woon.”

Blogs 2 Marks the Spot BRUZZ ACTUA 1577
© Wauter Mannaert
“Brussel is een stad vol plaatsen die niemand kent, zelfs de inwoners niet. Toen ik hier een paar jaar was, besefte ik dat ik steeds naar dezelfde winkels, restaurants en buurten ging. Ik dacht dat dat alles was wat de stad te bieden had. Toen ben ik op zoek gegaan: naar een nieuwe plaats om te brunchen, naar een verborgen koffiebar. Het is maar door te zoeken dat ik heb beseft dat Brussel vol leuke plekken zit. Je moet ze gewoon weten te vinden.”

“Door de blog zijn België en Brussel ook ‘thuis’ geworden. Als ik lekker Grieks eten wil, ga ik naar Philema in Elsene. Als ik eerder klassiek ‘Brussels’ wil, moet ik in Restaurant Vincent (in de Predikherenstraat, red.) zijn. En er zijn nog steeds nieuwe dingen om te ontdekken, soms voel ik me zelfs een toerist in mijn eigen stad. Dat vind ik net zo leuk aan Brussel: de stad is vertrouwd en nieuw tegelijk. Ook al schrijf ik nu weleens over andere plaatsen, Brussel blijft de focus van mijn blog. Brussel is thuis.’

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Slachtoffers en daders over groeiende agressie in het verkeer
  • Op bezoek in het Circularium in Kuregem
  • Pepijn Kennis (Agora) stopt volgend jaar
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Trippen op het CORE Festival: de psychedelische beats van HAAi
  • Flavien Berger: l'étoile fliante des Nuit Botanique
  • Dancer Yves Aduhire sets Pride Week on fire
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement