Het kunstwerk van Inêz Oludé Da Silva

| Het kunstwerk van Inêz Oludé Da Silva.

Anderlechts cultuurhuis organiseert tentoonstelling over slavenhandel

Glodie Mungaba
© BRUZZ
08/02/2021

Het Anderlechtse cultuurhuis Escale du Nord staat voor de dertiende keer stil bij het verleden. Dit jaar gebeurt dat met een tentoonstelling over het thema 'Slavernij gisteren en vandaag, de slavenhandel vanuit het oogpunt van de kunstenaar'.

Escale du Nord organiseert dit evenement jaarlijks in samenwerking met de gemeente Anderlecht en verschillende partners. De communicatieverantwoordelijke van het cultuurhuis, Thomas Griffet licht toe hoe het evenement er dit jaar zal uitzien.

De expositie heet 'Devoir de Mémoire'. Wat bedoelen jullie hiermee?
Griffet: "Met herinneringsplicht, of beter gezegd het herinneringswerk, bedoelen we enerzijds dat we de geschiedenis levend willen houden. Anderszijds willen we, door de ogen van kunstenaars, een verband leggen tussen gisteren en vandaag. De overdracht van herinneringen, aan elk publiek en meer in het bijzonder aan jongeren, lijkt ons van fundamenteel belang. Het cultureel centrum streeft zo zijn doelstelling na van bewustmaking, bezinning en uitwisseling met het publiek."

Waarom kozen jullie dit thema?
Griffet:
"In de afgelopen jaren en naar aanleiding van onze vorige edities zijn ons door studenten en het grote publiek verschillende vragen gesteld over slavernij. Bijvoorbeeld: waarom zijn er overal standbeelden van Leopold II? Hoe zit het met kinderarbeid in naaiateliers, migrantenarbeid en arbeiders zonder papieren? Hoe zit het met handel in jonge meisjes? Daarom leek het ons relevant het thema van de slavernij te behandelen, een verschijnsel dat altijd heeft bestaan en dat actueel is. Hoewel het officieel is afgeschaft, zijn er nieuwe vormen van slavernij ontstaan."

Een kunstwerk in verband met de tentoonstelling.

| Een kunstwerk dat deel uitmaakt van de tentoonstelling.

Welke kunstenaars zullen exposeren?
Griffet:
"Onder meer de Kameroenese beeldhouwer Charles Djeumou zal exposeren. Hij bewerkt dode boomstammen om ze een nieuw leven te geven, net als de ceremoniële beeldhouwwerken van zijn volk, de Bamiléké, in Kameroen.

Inêz Oludé Da Silva is geboren in Brazilië en is beeldend kunstenaar, dichter en opgeleid in kunstgeschiedenis. Ze stelt ook een reeks collages tentoon onder de naam 'Le Musée-Valise de l'histoire de l'esclavage'. Deze hebben tot doel de slavernij en slavenhandel te zien vanuit het oogpunt van een Afro-descendant. Dit werk wordt gesteund door de Verenigde Naties en de Unesco.

Tot slot zullen er co-creaties van jongeren uit Anderlecht te zien zijn, die hebben gewerkt met de kunstenares Chloé Marthe. Ze begeleidde workshops grafische vormgeving rond het thema slavernij in twee scholen in Anderlecht: de basisschool Pierre Lairin en het atheneum Léonardo Da Vinci-De Swaef. De werkzaamheden die uit deze workshops zijn voortgevloeid, worden hier tentoongesteld."

Hoe organiseren jullie dit evenement ondanks covid-19?
Griffet:
"Alle gezondheidsmaatregelen worden in acht genomen. De tentoonstelling is te bezoeken mits reservering, zodat wij het aantal personen dat de tentoonstelling tegelijkertijd bezoekt, kunnen controleren. Hydroalcoholische gel is beschikbaar en mondmaskers zijn verplicht. Activiteiten voor het grote publiek zoals conferenties, lezingen, voorstellingen zijn alleen virtueel te volgen op YouTube. De schoolactiviteiten zijn niet digitaal, maar alleen voor kinderen onder de twaalf jaar."

Tentoonstellingen/Escale du Nord
05/2 > 28/2
di > zo 10.00 > 18.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni