‘Border Buda’ wil Budawijk tot artistiek epicentrum transformeren

11/08/2023
Updated: 11/08/2023 16.29u

'Border Buda' is een nieuw cultureel project op het industrieterrein Buda, dat zich uitstrekt over Brussel (Haren), Machelen en Vilvoorde. Momenteel zijn de curatoren op zoek naar kunstenaars om de wijk nieuw leven in te blazen. "Er beweegt hier vanalles, maar tegelijkertijd voelt het alsof de tijd is blijven stilstaan."

Hoewel de Budawijk een rijke geschiedenis en veel potentieel heeft, is het vandaag een gebied met leegstand, een allegaartje aan bedrijven en ongeorganiseerde architectuur. Er zijn maar weinig bewoners en ook het treinstation wordt amper gebruikt. Nochtans is er in de drie aanpalende gemeenten nood aan ruimte voor recreatie en talentontwikkeling, vinden de initiatiefnemers van 'Border Buda'.

Verschillende snelheden

“De Budawijk ligt op de grens van verschillende gemeenten en gewesten en is ook het kruispunt van een aantal belangrijke transportassen”, vertelt Koi Persyn, die samen met Anna Laganovska curator is van het project. “Het viaduct van Vilvoorde, het Kanaal, de historische treinsporen, de overvliegende vliegtuigen, binnenkort een fietssnelweg,... Er beweegt hier vanalles, maar tegelijkertijd voelt het alsof de tijd is blijven stilstaan in de wijk. Daardoor beland je op een kruispunt van verschillende snelheden, wat wij als kunstenaars enorm interessant vinden.”

De transportassen, hun verschillende snelheden en de grenzen die de wijk kruisen, vormen dan ook de parameters waaraan het project wordt opgehangen. 'Border Buda' wil een dialoog op gang brengen tussen het project, en wat er leeft in Buda - zowel bij bewoners als wat erfgoed, geschiedenis, architectuur en het bedrijfsleven betreft.

Kunst op maat

Daarvoor zijn de initiatiefnemers op zoek naar kunstenaars die tussen september en april in de Budawijk willen vertoeven. “Het is de bedoeling dat de kunstenaars tijdens hun residentie hier nieuw werk produceren op maat van deze plek”, zegt Persyn. “Momenteel zijn we volop op zoek naar een plek waar zij kunnen verblijven. Daarbij zijn we opnieuw vanuit het idee van leegstand vertrokken, een ander bekend fenomeen in de Budawijk. Hoe ga je daar als kunstenaar mee om? Wat zijn de mogelijkheden?”

Bedoeling is dat de kunstenaarsresidenties uitmonden in een tijdelijke, experimentele kunstroute die je langs de verschillende werken loodst. Naast vijf residentie trajecten, worden er nog drie andere kunstenaars uitgenodigd om een permanent kunstwerk in de openbare ruimte te creëren.

Open call

In totaal zijn de organisatoren dus op zoek naar acht kunstenaars die zin hebben om een verlaten, stedelijk gebied artistiek uit te pluizen. Per kunstenaar is er een budget van 4000 euro voorzien. “Wie de kunstenaars zijn, welke technieken ze gebruiken en waar die mensen vandaan komen, is eigenlijk niet zo belangrijk”, zegt Persyn. “Onze enige vereiste, is dat je op een of andere manier voeling hebt met de wijk.”

Kandidaten voor de open call kunnen terecht op de website of de Instagram-pagina van 'Border Buda'.

Border Buda is opgestart door Vilvoorde, Machelen en Brussel en overbrugt de grens tussen het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni