Brussels architect Christian Kieckens overleden

© DesignMuseum Gent
| Architect Christian Kieckens (1951-2020.)

Dit weekend is architect Christian Kieckens onverwacht overleden op 69-jarige leeftijd. De geboren Aalstenaar, die in de loop van zijn carrière de Godecharle-Prijs voor Architectuur (1981) en de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (1999) ontving, woonde en werkte al jaren in Brussel. Hij leidde zijn eigen grote bureau Christian Kieckens Architects CKA, aan de Diksmuidelaan en de Arduinkaai.

Kieckens studeerde in 1974 af aan Sint-Lucas Gent. Zijn vroege samenwerking met Paul Robbrecht en Hilde Daem markeerde het begin van een carrière met vele samenwerkingen en kruisbestuivingen met andere bureaus en kunstenaars. Kieckens koos in zijn architectuur voor een individuele benadering, maar toonde grote interesse in andere kunstvormen als fotografie en beeldende kunsten.

Zijn eigen bureau richtte hij in 2001 op en realiseerde opdrachten van diverse aard en dimensies voor private en publieke opdrachtgevers. Van objecten, grafische vormgeving en scenografie, over gebouwen tot grote stedelijke projecten zoals de hertekening van de stationsbuurt van Aalst. CKA was vooral actief in Vlaanderen en Nederland, maar Kieckens onderhield ook goede contacten met de Franstalige architectuurwereld en het buitenland.

Brusselse realisaties

In Brussel realiseerde zijn bureau recent de voetgangersbrug aan Bordet en het woningblok Meyboom aan de Zandstraat. Een vroege realisatie was galerie Jan Mot toen die nog in de Dansaertstraat zat. Bij de verschillende scenografieën voor Bozar zat ook nog die voor de recente tentoonstelling rond Barend Van Orley.

Architect Christian Kieckens (1951-2020)
© Architectura-BRUZZ
| Architect Christian Kieckens (1951-2020.)

Kieckens werk was te zien op de architectuurbiënnale van Venetië, de architect kreeg vier jaar geleden ook een overzichtstentoonstelling in De Singel. Hij was stichtend lid van de Stichting Architectuurmuseum, en ook een tijd lang hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+. Als docent in verschillende binnen- en buitenlandse instituten was hij voor veel architecten een mentor. Zijn collega's reageren emotioneel en verslagen op zijn overlijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?