Brusselse metallegende Patchouli overlijdt op 64-jarige leeftijd

© Dave Decat
| Patchouli: dé metalman van de radio en onvermoeibare fan van hardere genres.

Een icoon in de Brusselse muziekscene is niet meer. Patchouli, fan van Mötorhead, schrijver, radiomaker en de held van heel wat muzikanten en andere fans is na een slepende ziekte overleden. 64 werd hij: dé metalman van de radio en onvermoeibare fan van hardere genres.

Patchouli was een veelzijdig muziekliefhebber, -belever en -professional. Hij schreef als journalist voor tijdschriften als Rock This Town, maakte radio bij Campus van de ULB, Radio 21 of FM Brussel, de voorloper van BRUZZ-radio. In de jaren tachtig sloot hij zich aan bij het rockprogramma Rock à Gogo, waar hij al snel vaste gast werd op maandag.

"Hij was een metalhead in hart en nieren," zegt BRUZZ-journalist Saïd Al Haddad, die hem goed gekend heeft. "Hij was dé metalman van de radio. Hij heeft de Brusselse muziekscene erg gesteund als rockjournalist voor radio en geschreven pers: hij was heel enthousiast over Belgische bands."

"Het is een blijvende passie," zegt Patchouli over metal in een artikel van Le Vif. "Het is een echt virus." Metal heeft dan misschien zijn beste jaren gekend, maar de fans zijn trouw. "Niemand is in staat om een droom te doden," zegt Patchouli over het muziekgenre van zijn voorkeur.

"Veel muzikanten die we nu kennen keken naar hem op," gaat Al-Haddad verder. "Mensen die zelf een bandje hadden wilden graag met hem praten. Ook in platenzaak Rockaway Beat Records, waar Patchouli werkte, kwamen vaak veel fans langs."

Patchouli
© Dave Decat

Hoog rock-and rollgehalte

Al Haddad herinnert zich nog goed hoe hij Patchouli voor het eerst ontmoette. "Hij stond in de platenwinkel waar ik mijn platen kocht en maakte indruk vawege zijn hoge rock-and rollgehalte: een grote man met een leren jas aan, lang haar en veel ringen aan zijn handen."

"Hij leefde een beetje zals zijn idool Lemmy Killmister," sluit Al Haddad af. "De legendarische zanger van de Motörhead: rock-’n-roll, tot het einde."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?