| Het Muziekinstrumentenmuseum.

Brusselse Middagconcerten vieren zondag 75ste verjaardag

© Belga
09/01/2023

De muziek van de Brusselse Middagconcerten weerklinkt al 75 jaar lang. Op zondag 15 januari wordt het jubileum gevierd met drie uitzonderlijke concerten op twee plaatsen die van groot belang waren voor de middagconcerten.

Het allereerste Brusselse Middagconcert vond op 15 januari 1948 plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). De inspiratie werd in het naoorlogse België gehaald bij de Londense lunchconcerten. En ook in onze hoofdstad werden de muzikale intermezzo's een succes. Ze ontpopten zich tot trekpleister voor grote musici. Koning Boudewijn vierde zelfs zijn 60ste verjaardag met een Middagconcert.

Intussen verhuisde de wekelijkse middagafspraak wel naar het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) aan de Kunstberg. De concerten schuiven vaak Belgische ensembles naar voren en jonge artiesten en componisten krijgen er hun kans. "De Middagconcerten vieren hun 75ste verjaardag, maar ouderwets zijn we zeker niet", zegt Anne-Marie Saquet, bestuurder van de Middagconcerten.

Aanstaande zondag 15 januari wordt de 75ste verjaardag gepast gevierd met drie concerten onder de noemer 'JUBILE75'. De eerste twee concerten vinden plaats in het MIM. Daar treedt pianist Jozef De Beenhouwer eerst op om 11.00 uur en het jonge MNM Trio tonen vervolgens om 14.30 uur hun kunnen op de piano.

De feestelijkheden worden om 16.00 uur afgesloten in het KMSKB met zeven topmusici die het Septet voor strijkers en blazers in Es opus 20 van Beethoven brengen. Het gaat dan om exact hetzelfde concert als waar het 75 jaar geleden mee begon.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni