Filmmakers Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe met de regisseuse van de Syrische aflevering, Alisar Hasan.

Brusselse reeks ‘Draw for Change’ krijgt prijs op Cannes Series

JP
© BRUZZ
20/04/2023

Maar liefst drie Brusselse series hoorden bij de laureaten op Cannes Series. De Belgische regisseurs van de zesdelige serie ‘Draw for Change’ gaan met de prijs voor beste documentaire naar huis. De docu volgt zes vrouwelijke cartoonisten en de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. De jury is onder de indruk van zowel de inhoud als de stijl.

Na hun eerdere documentaire over een journaliste bij het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo, doken filmmakers Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe met 'Draw for Change' opnieuw in de wereld van cartoons.

Met ‘Draw for Change’ belichten ze het risicovolle werk van vrouwelijke cartoonisten wereldwijd. Dat doen ze met de steun van onder andere Screen Flanders én lokale regisseurs, waaronder Alisar Hasan en Alaa Amer, die ook aanwezig zijn bij de prijsuitreiking.

Ondanks censuur en soms zelfs doodsbedreigingen streven de cartoonisten naar verandering van hun samenleving via hun werk, zoals regisseur Vincent Coen eerder heeft toegelicht aan BRUZZ.

De jury noemt het een ‘emotionele uppercut’ met een mix van live-action shots en animatie. "Het verhaal en de stijl van de serie zijn even veeleisend als de besproken kwesties, die wij absoluut noodzakelijk vinden," klinkt het.

"De jury benadrukte dat ze het bijzonder fijn vonden, dat we niet de klassieke Netflix-recepten gebruikten om dit verhaal te vertellen," reageert Coen. "Voor Guillaume en mezelf is dat een erkenning van ons werk, omdat dat net was wat we beoogden. We wilden buiten de lijntjes kleuren… en dat heeft hier geloond."

Daarnaast werden nog twee andere Brusselse reeksen genomineerd. Het gaat om de bejubelde tv-reeks Roomies van Kato De Boeck en Flo Van Deuren. Ook de driedelige documentaireserie Mirakel n°71 van de Brusselse Nathalie Basteyns was geselecteerd voor een prijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni