De Lausnay toont foto's van interieurs Modelwijk

Een bewoner in 2007, voor de start van de renovatie van de Modelwijk in Laken in 2007, gefotografeerd door fotograaf Michael De Lausnay. De tentoonstelling was te zien in maart 2007 in het Cité Culture van van de Modelwijk zelf
© Michael De Lausnay
| Bewoners van de Modelwijk in Laken in 2007, gefotografeerd door fotograaf Michael De Lausnay.
Nog tot 29 maart loopt een kleine fototentoonstelling in het Cité Culture van de Modelwijk in Laken. Michael De Lausnay toont er het resultaat van een project dat hij kon realiseren met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap: 56 kleurenfoto's van de woonkamers van de bewoners van de wijk.

De Lakense Modelwijk is in de eerste plaats het werk van de modernistische architect Renaat Braem, die de eerste plannen ervan voorstelde op Expo '58. Het duurde echter nog tot begin jaren 1970 vooraleer de twaalf appartementsblokken met sociale huurappartementen onder de hoede van de Lakense Haard er ook echt stonden. Nu, meer dan dertig jaar later, komt er een grote algemene renovatie. Brandveiligheid en isolatie kunnen zeker beter en moeten aangepast worden aan de huidige standaarden. Vooral de blokken 9, 10, 11 en 12 zijn, hoewel ze het laatst gebouwd werden, dringend aan een opknapbeurt toe: een gevolg van het gebruik van slechtere materialen in een tijd van economische crisis. Ondanks het sluimerende verval laten de foto's van Michael De Lausnay verzorgde en propere appartementen zien. De mensen lijken hier graag te wonen en hebben van de Modelwijk hun thuis gemaakt. De liefde waarmee de bewoners hun interieur hebben ingericht, getuigt van trots, en de knusheid is soms aandoenlijk om te zien.

Opmerkelijk aan de foto's van Michael De Lausnay is dat ze de interieurs van de bewoners steeds letterlijk vanuit hetzelfde standpunt tonen. Zo accentueert de fotograaf dat elke leefruimte in elk van de duizend appartementen identiek is en wordt een zekere afstand bewaard. Het enige wat verschilt, is de inkleding door de bewoners en dat maakt de foto's erg persoonlijk. De salon als belangrijkste ruimte van de woning, als ontvangstplaats voor gasten. De fotograaf is hier de gast, die met haast ceremoniële trots naar de salon geleid wordt. Van manipulatie is hier geen sprake. De Lausnay sprak bewoners aan en als die akkoord waren, werd meteen nadien de foto genomen. Geen tijd dus voor een snelle poetsbeurt, maar dat was duidelijk ook niet nodig. Vaak zijn de bewoners zelf ook niet op de foto's te zien: dat is alleen zo wanneer ze zelf bleven zitten.

Wel werd gevraagd alle aanwezige verlichting te doen branden, wat zeker bijdraagt tot de warme sfeer van de foto's. "Door steeds letterlijk hetzelfde standpunt in te nemen in elke woning, was het ook niet mogelijk om bepaalde elementen uit het interieur te accentueren, en dat deed ik bewust zo", zegt De Lausnay. "Door te werken met grote negatieven, kon ik haarscherpe afdrukken maken, waardoor je elke foto echt tot in de details kan lezen, en de steeds identieke maar telkens anders ingevulde ruimtes kan vergelijken en interpreteren. Daarom is dit ook geen architectuurtentoonstelling. Het gaat om de bewoners en hoe zij hun dagelijkse leefruimte inkleden en invullen." "Het is zelfs een beetje een reactie tegen de vertekende manier waarop architectuurmagazines leefruimtes voorstellen, met veel licht en ruimte," zegt De Lausnay. "Dat is niet hoe mensen leven. De appartementen van Braem zijn strak en helder opgevat, maar de foto's tonen dat de bewoners daar geen rekening mee houden. Vaak is het interieur een verzameling van allerlei stijlen die absoluut niets te maken hebben met het modernistische ideaal."

Modelwijk007CitéModèle, een fototentoonstelling van Michael De Lausnay in Cité Culture, Allée du Rubis, 1020 Brussel. Gratis toegang.Open van dinsdag tot donderdag en op zaterdag van 12 tot 17 uur.
Op donderdag ook 's avonds open van 20 tot 23 uur. Gesloten op vrijdag en zondag.
Nog te bezoeken tot 29 maart. Info@michaeldelausnay.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Hoe de Lemonnierwijk zelf de lont uit het kruitvat haalde
  • MR-spits David Leisterh tackelt de regering
  • Clean.brussels dreigt belofte niet waar te maken
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement