Divercity is terug na twee jaar stilte

Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel.

Het Divercity Festival is de jaarlijkse ontmoetingsplaats voor alle Brusselaars. Het wordt georganiseerd onder de leiding van de Stad Brussel. Het doel van dit grote evenement is de viering van de Werelddag voor Culturele Diversiteit ten dienste van Dialoog en Ontwikkeling. "Het accent ligt dit jaar op de Congolese rumba".

Dit festival werd in 2007 opgericht door de schepen van Gelijke Kansen, met de steun van de Brusselse Raad voor Culturele Diversiteit. Haar ambitie is om zichzelf opnieuw uit te vinden en te groeien. "Met 183 nationaliteiten is onze stad Brussel de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld. In Europa prijkt ze zelfs op de eerste plaats. We zijn dan ook trots om deze diversiteit te kunnen tonen dankzij de artiesten die de culturele rijkdom van de stad vormen", licht Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel, toe.

Zij vermeldt ook de deelname van vele artiesten. Andere verrasingen zijn er gepland. "Het accent ligt dit jaar op de Congolese rumba, een knipoog naar alle mensen uit Congo of met Congolese roots die in België en in Brussel wonen", voegt Mutyebele toe.

Een gemeenschappelijk feestmoment

Volgens burgemeester Philippe Close is het idee om in de Bockstaelwijk artiesten naar voren te schuiven die diversiteit vertegenwoordigen. Ook om een gemeenschappelijk feestelijk moment op poten te zetten voor onze inwoners. "We kijken ernaar uit om dit samen te vieren", vertelt hij.

Het Bockstaelplein

Vorig jaar nog had de Stad gekozen voor een formule ‘op afstand’ gezien de corona-situatie, met vooraf opgenomen concerten in het Koninklijk Circus. Maar dit jaar is het Divercity festival terug op het Bockstaelplein."Het Bockstaelplein in Laken ligt me bijzonder nauw aan het hart, omdat het Brussel in al zijn multiculturaliteit vertegenwoordigt", legt Mutyebele uit.

Er zijn verschillende artistieke programma's gepland om de pluraliteit en de diversiteit van de Brusselse muzikale wereld in de verf te zetten: met de Belgische rapper James Deano, de klanken van de Congolese rumba door Yan Koy en dans met de vzw Alma Brésil, die verschillende Braziliaanse choreografen en dansers samenbrengt.

Divercity vindt plaats op zaterdag 14 mei op het Bockstaelplein, van 12.00 tot 20.00 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?