E-boeken nu ook beschikbaar in bibliotheek

© Cultuurconnect
| Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens de lancering van e-books in Muntpunt.

Leden kunnen vanaf donderdag ook e-boeken lenen in de openbare bibliotheken. Die zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en e-reader. De toepassing wordt op donderdag voorgesteld in informatiehuis Muntpunt.

Op dit moment bieden 165 bibliotheken e-boeken aan hun leden. In Brussel gaat het om bibliotheken in de Stad Brussel (Muntpunt), Oudergem, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Andere gemeentes volgen wellicht later.

Wie lid is van een bibliotheek, kan inloggen bij de digitale toepassing 'cloudLibrary' met de abonnementsgegevens. In de applicatie kunnen lezers twee e-boeken lenen en twee e-boeken reserveren. Lezers mogen elk e-boek maximaal zes weken houden, daarna verdwijnt het boek vanzelf.

4.500 titels

De collectie bevat vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans en toegankelijke non-fictie. Met schrijvers als Lize Spit en Dimitri Verhulst zijn Vlaamse schrijvers goed vertegenwoordigd. Maar er zijn ook internationale auteurs opgenomen in het aanbod, zoals Isabel Allende en Tatiana de Rosnay.

Dagelijks wordt de collectie verder aangevuld tot 4.500 titels en ook daarna zal het aanbod blijven groeien. "Het uitlenen verloopt 100 procent coronavrij. Met de e-boekenapp op je smartphone heb je je boeken steeds bij de hand om een stukje te lezen," zegt initiatiefnemer Jan Braeckman van Cultuurconnect, digitaal steunpunt voor bibliotheken.

"Deze andere manier van lezen kan voor veel mensen een verrijking zijn en zal de leescultuur in Vlaanderen versterken. We willen het publiek stimuleren om meer te lezen, ook digitaal," moedigt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) het project aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?