Expo 'Zoo' dompelt MIMA onder in de menselijke dierentuin

Zoo, de nieuwe expo in het MIMA museum in Molenbeek dompelt de bezoeker van 31 januari tot 30 augustus onder in een bonte dierenwereld, maar wel een met heel wat menselijke trekjes. Elf hedendaagse artiesten die gebruikmaken van antropomorfe personages tonen hoe de dierlijke kenmerken een weerspiegeling zijn van onze samenleving.

Antropomorfisme is een concept waarbij aan de mens dierlijk gedrag of fysieke kenmerken van dieren wordt toegekend en vice versa. Vandaag is het antropomorfisme rijkelijk aanwezig in de media, maar doorheen de verschillende eeuwen drukte het antropomorfisme vaak een onbewuste en collectieve werkelijkheid uit.

De curatoren van Zoo, Raphaël Cruyt en Alice van den Abeele, selecteerden elf internationale kunstenaars die een complementair overzicht geven van het hedendaagse antropomorfisme. De artiesten zijn afkomstig uit verschillende creatieve domeinen gaande van animatie tot tatoeage, mode, publiciteit of graffiti. Dat maakt hun invalshoeken uiteenlopend, maar ze werken rond een gemeenschappelijk kenmerk: de massaconsumptie van de popcultuur.

De Zoo in het MIMA schetst zo een portret van de millenniummens. De Amerikaanse kunstenaar Todd James bijvoorbeeld zorgt met zijn humoristische, expliciete schilderijen en zijn vrolijk ogende opblaastank voor een kritiek op de Amerikaanse wapen- en olie-industrie, terwijl de Nederlandse Parra zijn personages met vogelbekken op een sobere manier van de nodige humor voorziet.

De tekeningen van de Amerikaan Ryan Travis Christian zijn een hulde aan de cartoons van de jaren '30, maar belichten actuele thema's zoals migratie of alcoholisme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?