Flagey on Air: de pakketboot gaat live radio maken

© Aleksandr Fefelov
| Violist en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 Andrey Baranov komt op zondag 19 juli concerteren en radio maken in Flagey

De coronapandemie en social distancing-maatregelen nopen cultuurinstellingen om creatief uit de hoek te komen. Flagey vond in de hoek van zijn eigen roemrijke verleden de nodige inspiratie en start vanaf 5 juli met een reeks wekelijkse radio-uitzendingen, mét publiek.

Het Flageygebouw in Elsene genoot voor zijn herbestemming tot cultuurtempel in de jaren 1930 faam als een van de eerste omroepgebouwen in Europa. Het gebouw, ontworpen door de Brusselse architect Joseph Diongre, huisvestte lange tijd het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, de vroegere VRT,en schreef behalve radio- ook Belgische televisiegeschiedenis.

Uit dat roemrijke verleden put Flagey nu de nodige inspiratie om zijn trouwe publiek in deze coronatijden toch nog van een cultuuraanbod te voorzien. Op 5 juli lanceert het Elsense cultuurhuis een reeks wekelijkse radio-uitzendingen onder de noemer Flagey on Air.

Elke zomerse zondag zullen vanuit de legendarische Studio 4 concerten van binnen- en buitenlandse artiesten live de ether in worden gegooid, in samenwerking met de radiozenders Musiq3 en Klara, dat het concert later uitzendt. De concerten zijn ook toegankelijk voor een beperkt publiek van telkens 200 toeschouwers.

TrioFenix
© Tysje Severens
| TrioFenix

Op het programma staan vooral klassieke concerten: van onder meer de Russische pianist Denis Kozhukhin (winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 2010 en momenteel artist in residence bij Flagey) die de reeks op 5 juli mag aftrappen, de Franse pianiste Claire Désert, violist en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 Andrey Baranov en zijn zus Maria Baranova, de Belgische sopraan Sophie Karthäuser en het strijktrio TrioFenix, dat Flagey on Air op 30 augustus mag afsluiten. Een schone uitzondering vormt het Philip Catherine Quartet, dat op 26 juli de ether mag vullen.

Philip Catherine
© Johan Jacobs
| Philip Catherine

Tickets kosten 20 euro, giften ter ondersteuning van de zwaar getroffen muzikantenscene kan je doen vanaf 5 euro.

FLAGEY ON AIR
5/7 > 30/8, elke zondag op Musiq3 en Klara
Info, tickets en giften

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?