| Imbolo Mbue praat vanuit New York over ‘Hoe mooi wij waren’, haar tweede roman na ‘Zie de dromers’, waarmee ze de PEN/Faulkner Award 2017 won.

Het Passa Porta Festival gaat digitaal, tenzij…

Kurt Snoekx
19/02/2021

Het Passa Porta Festival, de tweejaarlijkse Brusselse hoogmis voor de literatuur, zal er dit jaar wat anders uitzien. Het wordt geen weekend waarin je de hele stad doorkruist van de ene lezing naar de andere ontmoeting, maar een week die via digitale weg meer dan tachtig Belgische en internationale gasten op je scherm dropt. Al is er natuurlijk altijd hoop…

Brussel is al jaren gezegend met een literatuurfestival dat internationaal meespeelt met de groten. Maar ook de groten hebben af te rekenen met pandemieën. In plaats van de literatuurminnende menigte een weekend lang door Brussel te sturen, van de ene lezing naar de volgende ontmoeting, van het ene interview naar de volgende close reading, palmt de achtste editie van het Passa Porta Festival dit jaar een hele week de breedband in.

Van 21 tot 28 maart dienen zich meer dan tachtig Belgische en internationale gasten aan, die je met een Digital Festival Pass van 15, 20 of 30 euro allemaal aan het werk kan zien. Via livestreaming of uitgesteld – tot 5 april blijven de programma’s online beschikbaar. Je kan ook een Digital Ticket kopen, voor een afzonderlijk programma (€5/8/10).

Marieke Lucas Rijneveld

| Marieke Lucas Rijneveld, de eerste Nederlandse International Booker Prize-winnaar, tekent present.

In beide gevallen kan je dan onder meer lieden als de Franse Marie Darrieussecq, de New Yorkse PEN/Faulkner Award-winnares Imbolo Mbue, de eerste Nederlandse International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld, de Nigeriaans-Belgische, in de VS residerende Chika Unigwe, de Britse Max Porter, wonderkind van de Tsjechische literatuur Marek Šindelka, Brusselaar Jean-Philippe Toussaint, ‘wildeman’ Jeroen Olyslaegers, oprichter van L-Slam Lisette Lombé, ons aller Lize Spit en wereldschrijver Stefan Hertmans in huis halen.

DE AUTEUR IS AANWEZIG
De vlag waaronder al die genodigden opereren, is ‘The author is present’. Een allusie op het jaar van de grote afwezigheid, waarin literatuur nog meer dan anders een toevluchtsoord werd. Present zijn de Belgische, Britse, Franse, Kameroens-Zwitserse, Nigeriaans-Amerikaanse, Japanse, Noorse, Guatemalteekse en Duitse stemmen in een veelvoud aan programma’s. Er komt een themadag ‘Vrouwen en macht’, een Dead Ladies Show en een samenwerking met het Klarafestival, die Ilja Leonard Pfeijffer koppelt aan de Belgische componist Frederik Neyrinck.

In ‘Brussels International’ verschijnen buitenlandse auteurs die thuis zijn in België, met ‘City of Stories’ kunnen Brusselaars verhalen aan huis laten leveren en ‘Dichters van wacht’ biedt een helpende hand en zalvende woorden langs de telefoon. En dan is er nog ‘Lost & found’, een reeks over verlies, vanuit de Ancienne Belgique.

Het is dankzij die AB en andere partners als de Beursschouwburg, Bozar, het Kaaitheater, het Théâtre des Martyrs, de KVS en De Munt dat het Passa Porta Festival in het geval van versoepelingen ook de optie op een lijfelijk alternatief open kan houden. Als het kan. De optie is er, net als hoop. Hoop is er altijd…

PASSA PORTA FESTIVAL
21 > 28/3, programma & tickets: www.passaporta.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni