Hier komt het museum voor abstracte kunst, naast het Magrittehuis.

In de Essegemstraat in Jette, naast het Magrittemuseum, opent zondag een nieuw museum voor abstracte kunst. De drie verdiepingen focussen op kunst uit het interbellum en de na-oorlogse periode.

André Garitte is conservator van het Magrittemuseum in de Essegemstraat. Hij opent zondag plechtig zijn nieuwe museum voor abstracte kunst, naast het Magrittehuis. "Ik ben altijd fan geweest van surrealisme, maar ook van abstractie. Ik verzamel al kunst sinds mijn 29e, en het was nooit de bedoeling om de kunstwerken enkel voor mezelf te houden", vertelt hij aan RTBF. "Ik heb eraan gedacht om de werken tentoon te stellen in Antwerpen, maar het leek me een beter idee om de twee administraties dicht bij elkaar te houden. En zo kan het publiek meteen van beide stromingen proeven", zegt Garitte.

Surrealisme en abstracte kunst zijn nauw met elkaar verbonden. De stromingen kwamen allebei op in het interbellum. Ook Magritte zelf begon met abstract schilderen alvorens zich te focussen op het surrealisme.

Eén verdieping in het museum focust op abstracte kunstenaars uit de jaren twintig, de twee andere stellen werken tentoon van na de oorlog. Daarbij horen als belangrijkste kunstenaars onder andere Pierre Alechinsky, Paul Bury en Gaston Bertrand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Cultuurnieuws , abstracte kunst , abtract , Magritte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni