Kanal gaat jaar later open dan gepland

© Kris Hendrickx - BRUZZ
| Kanal - Centre Pompidou.

Door een aanslepende vergunningsprocedure en de lockdown beginnen de werken aan Kanal met vertraging. Het cultuurhuis zal daardoor pas opengaan in de zomer van 2024, een jaar later dan gepland.

Na een ‘voorproefjaar’ sloot Kanal - Centre Pompidou vorig jaar in juni de deuren zodat de voormalige Citroëngarage kon worden getransformeerd tot museum voor moderne en hedendaagse kunst. Bedoeling was om snel de vergunningsprocedure af te ronden zodat de werkzaamheden in de tweede helft van 2019 konden starten en de cultuurpool in de zomer van 2023 open kon.

Dat is niet gelukt, erkent Yves Goldstein, directeur van Kanal. “Eerst kregen we van de administratie te horen dat we de bouw- en de milieuvergunning afzonderlijk moesten aanvragen. Toen de bouwaanvraag zo goed als klaar was, vernamen we dat we toch een gemengde aanvraag moesten indienen, bouw- en milieuaanvraag in één. Dat heeft voor uitstel gezorgd. Toen we klaar waren, begon de lockdown en werden alle vergunningsprocedures en overlegcommissies opgeschort.”

Sloop van start

Kanal heeft inmiddels een sloopvergunning op zak. Over twee weken, op 28 september, begint de afbraak van het oude kantoorgebouw van Citroën en van delen van de vroegere werkateliers. Ondertussen loopt het openbaar onderzoek over de gemengde vergunningsaanvraag voor het nieuwe project. De overlegcommissie vindt plaats op 30 september. Goldstein hoopt dat de vergunning tegen eind november helemaal rond is zodat na de sloop de bouwwerkzaamheden meteen kunnen beginnen.

Als het vanaf nu allemaal vlot gaat, zou het nieuwe museum open kunnen gaan in mei 2024, zegt Goldstein. "Inderdaad, een klein jaar later dan gepland”.

Gewest betaalt 150 miljoen euro

De sloop-, bouw- en inrichtingswerken zullen volgens hem net geen 150 miljoen euro kosten, een bedrag dat het Brussels gewest in zijn eentje zal moeten dragen. Een bijdrage vanuit het federale Belirisfonds zit er voorlopig immers niet in.

Het team van Kanal zit overigens niet stil gedurende de hele periode van de bouwwerkzaamheden. Zo begint op 24 september in een deel van het vroegere garagecomplex de tentoonstelling ‘It never ends’ van John Armleder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?