| Wouter De Vriendt, voorzitter van de Bijzondere Commissie voor het Koloniale Verleden, kunstenaar David Katshiunga en Eliane Tillieux, voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Katshiunga toont werken over donker koloniaal verleden in 'het hart van de democratie'

Glodie Mungaba
© BRUZZ
01/07/2022

De Belgisch-Congolese kunstenaar David Katshiunga heeft donderdag zijn tentoonstelling 'Authenticiteit' in het federale parlement geopend. Dit gebeurde voor de historische stemming van het wetsontwerp die de teruggave van gestolen goederen in de Democratische Republiek Congo, tijdens de koloniale periode, mogelijk maakt.

Verschillende Belgische politici namen deel aan deze officiële opening, onder hen Eliane Tillieux, voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en Wouter De Vriendt, voorzitter van de Bijzondere Commissie voor het Koloniale Verleden. De Congolese diaspora was aanwezig en ook Schepen van Gelijke kansen in Brussel, Lydia Mutyebele.

In de nasleep van verschillende acties rond dekolonisatie is Katshiunga’s huidige werk vooral geïnspireerd op het boek van Nadia Nsayi. De schrijfster en politicologe bracht in 2020 haar eerste boek uit: ‘Dochter van de dekolonisatie’ (uitgeverij EPO).

"Toen ik het boek van Nadia las, kon ik eindelijk zelf verwoorden wat discriminatie met een mens doet", legt Katshiunga uit. "Op school leren kinderen over raciale segregatie in de Verenigde Staten en het geweld van de Ku Klux Klan. Er is een parallel met het racisme tijdens de kolonisatie in Congo. De koning (Leopold II), kerk (missionarissen) en het kapitaal (ondernemers) waren de drie pijlers die de kolonisatie in stand hielden."

david_katshiunga.png

| Verschillende werken van de kunstenaar David Katshiunga.

Verheugd en trots

Eliane Tillieux zie verheugd te zijn deze unieke tentoonstelling te mogen verwelkomen in de gebouwen van het federale parlement. "Hier kunnen de krachtige portretten volledig tot hun recht komen."

Wouter De Vriendt was op zijn beurt trots dat het parlement het aandurft deze expo tentoon te stellen. "In het hart van de Belgische democratie wordt een van de donkerste bladzijden uit haar geschiedenis in vol ornaat, groter dan levensgroot, getoond aan al wie het wil zien." verklaarde hij. "Het parlement stelt zich kwetsbaar op, deze tijdsgeest vraagt om niets minder dan confrontatie."

Mukwege

Andere hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de levensgrote werken van Nobelprijswinnaar en Congolese chirurg Denis Mukwege, die hulp biedt aan verkrachte vrouwen in Oost-Congo. De expo loopt nog tot en met 13 juli 2022 en bezoekers kunnen zich hier gratis (verplicht) inschrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni