| Op dit plein achter de KVS zullen de voorstellingen plaatsvinden.

‘KVS breekt uit’ en opent seizoen in openlucht

Michaël Bellon
22/05/2020

Zoals al min of meer was aangekondigd, heeft de Koninklijke Vlaamse Schouwburg er nu ook effectief voor gekozen om het begin van het nieuwe theaterseizoen aan te passen. In september en oktober spelen tien producties in openlucht of in andere coronaproof formules.

Het KVS-programma voor het seizoen 2020-21 was zo goed als klaar toen het coronavirus het hypothekeerde. Tijdens de lockdown kondigde artistiek leider Michael De Cock daarom al aan te zullen experimenteren met nieuwe presentatievormen, om toch theater- en dansvoorstellingen voor een kleiner publiek mogelijk te maken. Ondertussen is er meer duidelijkheid over hoe die voorstellingen er zullen uitzien, en waar ze zullen gespeeld worden.

Solo's en duo's

In september en oktober presenteert KVS tien nieuwe creaties. Wat opvalt is dat daar heel wat solo’s en duo’s tussenzitten. Danssolo’s zijn er van Lisbeth Gruwez (de première van Piano Works Debussy), Nadine Baboy, Bahar Temiz en Moya Michael. Jaouad Alloul speelt de theatermonoloog De meisje van Marthatentatief. Bij de duo’s zitten de namen van Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens, die voor het eerst samen spelen. En die van de Brusselse actrice Maaike Neuville, die samen met Roy Aernouts haar eigen tekst Op een bankje, op een dag speelt. Neuville wordt overigens één van de nieuwe KVS-gezichten.

Op een bankje voor de KVS

En er is veel kans dat Op een bankje, op een dag ook op een dag op een bankje zal worden gespeeld, want de KVS kreeg van de stad Brussel de toestemming om de Arduinkaai te gebruiken voor openluchtvoorstellingen. Alloul zal De meisje daar alvast spelen met hoofdtelefoons voor het publiek. Ook andere stukken kunnen er misschien doorgaan voor 100 à 150 toeschouwers. Junior Mthombeni en César Janssens presenteren met Sangoma Flights een concert tussen rock, jazz en spoken word knipogend naar Jimi Hendrix.

We willen ook minder bekende kunstenaars en opkomend talent aan de slag

Michael De Cock

1708 Michael De Cock

Michael De Cock: “We hebben een aantal zaken uit het oorspronkelijk programma naar voor gehaald omdat ze nu beter passen inhoudelijk of door de kleine bezetting. Het stuk Jonathan van Valentijn en Bruno was voorzien voor mei, maar kan ook buiten worden gespeeld. Bovendien gaat deze samenwerking met de VUB en over robots en artificiële intelligentie, wat past in de actualiteit.

Maaike zal in het voorjaar een iconische vrouwenrol spelen, maar ze heeft ook al veel buitenervaring met Compagnie Marius en engageert zich dus nu al voor dit project. De solo van Nadine Baboy is dan weer de aanleiding voor één van de drie open calls die we zullen organiseren.

Kandidaten kunnen vanaf volgende week video’s opsturen, want we willen ook minder bekende kunstenaars en opkomend talent aan de slag, zodat het geld van de producerende huizen bij de artiesten en de freelancers komt.”

Klein en veel

De stad Brussel zoekt constructief mee naar oplossingen. KVS rekent ook nog op het mobiel podium dat Théâtre National aan het creëren is om daarop te kunnen spelen. Twee producties van Théâtre National komen dan naar de Arduinkaai. Bijzonder, en gezien de toestand in de theaters ook erg symbolisch geladen, wordt The light that never goes out waarvoor 24 uur lang kleine groepjes toeschouwers een performance van een kwartier kunnen zien bij de de ­servante, de lamp die dag en nacht brandt op de scène in de BOL. Ook de formule van kortere voorstellingen die meermaals per dag spelen wordt dus bewandeld.

“We mikken op kleinheid en veelheid - zowel op het achterplein in de BOL en in de BOX. Voorlopig zullen er alleen tickets verkocht worden voor het coronaproof-najaar. De rest van het programma zal pas in verkoop gaan zodra we meer weten over de evolutie.” KVS kan ook op elk moment terugschakelen naar het oorspronkelijk voorziene programma mochten de omstandigheden dat mogelijk maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni