Le Bal Masqué: film van Julien Vrebos over bende van Nijvel op BRUZZ

ET
© BRUZZ
31/10/2022

Op 1 en 2 november zendt BRUZZ tv Le Bal Masqué uit, het filmdebuut van Julien Vrebos uit 1998. De film is geïnspireerd op de aanslagen van de Bende van Nijvel.

De Bende mag dan wel die van Nijvel heten, de oorsprong ligt hier in Brussel. De eerste misdrijven gebeurden namelijk in Elsene, waaronder de diefstal van een Volkswagen Santana. Maar ook de latere overvallen en aanslagen hebben een link met Brusselse criminele en politieke milieus. Julien Vrebos liet zich inspireren door de reeks moorden waarmee de Bende het land in de jaren tachtig opschrikte.

Hét verhaal van de Bende brengt Vrebos niet, maar hij snijdt onrechtstreeks wel de verschillende (complot)theorieën aan die in de jaren negen gangbaar waren. De film won in 1998 de prijs van Beste Belgische film. Niet helemaal onterecht, want met zijn flitsende montage en herhaalde close-ups was Vrebos zijn tijd ver vooruit. Een jonge Peter Van den Begin en Pascale Bal zorgden trouwens voor de hoofdrollen.

De verhaallijn

Aan een tankstation wordt een echtpaar op brute wijze vermoord en beroofd van een aantal documenten. Politie-inspecteur Daerden rijdt naar de plaats des onheils. Ook hij wordt neergeslagen, maar kan nog diezelfde nacht een onderzoek op touw zetten. Onwetend stapt hij in een web van politieke intriges, corruptie en chantage.

Eerbetoon aan Julien

Op 14 oktober moest de wereld afscheid nemen van Julien Vrebos, de man die ook voor TV Brussel (nu BRUZZ) talloze programma's en reeksen maakte waarin Brussel en de Brusselaars mochten schitteren. Bij wijze van eerbetoon zendt de zender Le Bal Masqué uit, voorafgegaan door een studiogesprek uit 2017 (zie video bovenaan dit artikel). Maar ook voorafgegaan door een mooie compilatie van enkele van zijn reportages, gemonteerd door een van zijn vaste compagnons de route, Vincent Maes.

  • dinsdag 1 november om 14u en 20u
  • woensdag 2 november om 14u en 20u

Hoe BRUZZ tv bekijken?

Kijk analoog, digitaal of via onze website, zowel live als 'on demand'. 

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni