Meyboomplanting geslaagd: boom geplant voor 17 uur

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 9 augustus 2021
Updated: 09-08-2021 - 19:11

Vandaag vindt de traditionele Meyboomplanting plaats. Het startschot werd vanochtend gegeven in stamcafé Le Valency in Schaarbeek. Met dertig hebben de ‘bûûmdroegers’ de boom, die tien jaar oud is, in het Zoniënwoud gekapt. Met een defilé op de Grote Markt werd de boom aan het publiek getoond. Rond 16.40 uur werd de boom geplant in de Broekstraat.

Voorbije maandag werd de bewuste Meyboom gekozen in het Zoniënwoud. Met dertig zullen de ‘buumdroegers’ de boom, die tien jaar oud is, maandag kappen en dan van de Zandstraat tot op de Grote Markt vervoeren. Onderweg doen ze de Broekstraat, de Wolvengracht, het Muntplein, de Kleerkopersstraat, de Taborastraat en de Beurs, de Zuidstraat, de Lombardstraat en de Stoofstraat aan.

De dag is vroeg gestart met een ontbijt in stamcafé Le Valency in Schaarbeek. Rond 14.30 uur moet de boom veilig en wel op de Grote Markt beland zijn, waarna een ceremonie volgt. Daarna gaat het opnieuw richting Broekstraat, waar de boom tegen 17 uur geplant moet zijn. Uiteindelijk werd de boom zo'n twintig minuten voor de deadline geplant.

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat de Brusselaars wonnen en dit vierden met het planten van een vreugdeboom.

Vorig jaar moest de jaarlijkse Meyboomplanting plaatsvinden met slechts 200 aanwezige personen. ”Dit jaar hebben wij echter het uitzonderlijke geluk dat wij onze Meyboomplanting met publiek mogen organiseren,” liet de organisatie afgelopen weekend weten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?