| De Oekraïense band Kalush Orchestra viert zijn overwinning op het Eurovisiesongfestival in Turijn

Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival, België eindigt op de 19de plaats

MW
© Belga
15/05/2022

De Oekraïense inzending, Kalush Orchestra, heeft met het lied "Stefania" zaterdag de finale van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Na het optreden richtte de zeskoppige band de aandacht op de gevechten in de Oekraïense stad Marioepol. "Help Azovstal, nu meteen", riep de rapper Oleg Psjoek. In de Pala Olimpico in Turijn eindigde de Belgische Jérémie Makiese op de negentiende plek.

Op basis van de punten van de vakjury eindigde Oekraïne op de vierde plaats, na het Verenigd Koninkrijk (Sam Ryder met "Space Man"), Zweden (Cornelia Jakobs met "Hold Me Closer") en Spanje (Chanel met "SloMo").

De stemmen van het publiek duwden Kalush Orchestra naar de eenzame top van het klassement, waar de band eindigde met 631 punten. "Bedankt om Oekraïne te steunen. Deze overwinning is voor elke Oekraïner", zei zanger Oleg Psjoek toen hij de trofee in ontvangst nam.

In "Stefania" combineert Kalush Orchestra traditionele Oekraïense muziek met rap en hiphop. De fluitmuziek en beats doen denken aan de inzending van Oekraïne vorig jaar, toen de groep Go_A met ‘Shum’ een vijfde plaats wist te veroveren.

‘Please help Ukraine’

Hoewel ‘Stefania’ al lang voor het begin van de oorlog in Oekraïne geschreven zou zijn, hing de schaduw van de oorlog dreigend over de liedjeswedstrijd. Sinds de Russische inval in Oekraïne, groeide 'Stefania’ - een lied over de moeder van zanger Psjoek – uit tot een ode aan alle moeders en aan "moeder Oekraïne”.

Een politieke boodschap weerklonk ook al vlak na de performance van de Oekraïense band, toen de zanger "Please help Ukraine, help Marioepol, help Azovstal" de wereld instuurde.

De overwinning van Oekraïne komt niet onverwacht. De internationale bookmakers voorspelden dat Oekraïne zou winnen, omdat veel kijkers met hun stem hun solidariteit met het land zouden willen betuigen na de Russische inval. Bovendien sloot de European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Eurovisiesongfestival en vertegenwoordiger van de Europese openbare zenders, Rusland uit van de wedstrijd.

Brusselaar Makiese eindigt negentiende

België was als zestiende aan de beurt, na de ballad van de Azerbeidzjaanse Nadir Rustamli en voor de Griekse inzending Amanda Georgiadi Tenfjord, die met "Die Together" eveneens een weinig opbeurend lied bracht.

Jérémie Makiese legde veel gevoel in zijn zangspel, maar wist geen blijvende indruk na te laten. Met slechts 5 punten van het publiek, wist Brusselaar Makiese vooral de vakjury te overtuigen (59 punten) van zijn kunnen. Gehuld in een glimmend jasje en omringd door vier dansers, zong hij zich met zijn R&B-nummer ‘Miss You’ - over alles wat we hebben gemist tijdens de coronacrisis - een weg naar de negentiende plek in het klassement.

Daarmee doet hij het even goed als Hooverphonic vorig jaar. België won het Eurovisiesongfestival maar één keer: in 1986, toen de dertienjarige Sandra Kim "J'aime la vie" bracht.

Zingende Noorse wolven

Dit jaar passeerden op het Eurovisiesongfestival heel wat liedjes over liefdesverdriet de revue. Naast kilogrammen aan kristallen en de nodige portie kitsch, daagden er zoals steeds rare snuiters op: Noorse wolven zongen over bananen ("Give that wolf a banana") en Moldavië stuurde een knotsgek afkooksel van The Ramones ("Trenule¿ul"). De Nederlandse S10 ("De Diepte") werd elfde. Frankrijk (Alvan & Ahez met "Fulenn") eindigde op de voorlaatste plaats, Duitsland (Malik Harris met "Rockstars") was de hekkensluiter met een schamele zes punten.

Mika

Tijdens de televoting trad Måneskin op, de Italiaanse rockband die vorig jaar met "Zitti e Buoni" de wedstrijd won. Daarna was het de beurt aan "de Italiaanse koningin van Eurovisie", Gigliola Cinquetti, met "No ho l'éta": het nummer waarmee ze in 1964 de eerste Italiaanse overwinning binnenhaalde.

De Brits-Libanese zanger Mika, die samen met de Italiaanse presentator Alessandro Cattalan en zangeres Laura Pausini de show aan elkaar praatte, zong een medley van zijn bekendste liedjes. Opvallend, want Mika liet in 2015 nog optekenen de meeste liedjes op het Eurovisiesongfestival “gênant” en “shit” te vinden. Dat de Brits-Libanese zanger nu opdraaft als presentator van de liedjeswedstrijd heeft alles te maken met zijn populariteit als tv-ster in Italië.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni