Slipmuseum gaat op wereldtournee

© BRUZZ
| Jan Bucquoy

Het Slipmuseum, een creatie van de Belgische scenarioschrijver, regisseur en situationist Jan Bucquoy, staat op het punt een wereldtournee te beginnen. Dat doet het project in de ‘Hôte Gallery’ gelegen in de Hoogstraat.

De tentoonstelling zal gedurende de hele maand mei te bezichtigen zijn en wel elke dag van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. De kunstwerken van Jan Bucquoy waren gedurende zes maanden ‘opgesloten’ in het Museum van Hedendaagse Kunst in Durbuy. Maar de vader van het museum vond dat de tijd gekomen was om ze een reis te laten maken.

De tentoonstelling omvat meer dan tweehonderd originele briefjes, maar ook boeken, lithografieën, posters en andere objecten. De tentoonstelling zal vervolgens op een uitgebreide ‘wereldtournee’ gaan van Amsterdam naar Londen, Parijs en New York.

De filosofie van het project is tweeledig: ten eerste beroemdheden ontmoeten en hen ervan overtuigen één van hun onderbroeken af te staan, die vooraf zal zijn gedragen en gewassen. Het voorwerp wordt dan ingelijst. Het tweede deel van het proces bestaat erin aan te tonen "iedereen in zijn ondergoed gelijk is, of ze nu rijk, beroemd of machtig zijn, of alle drie tegelijk."

Onder de mensen die hun steun hebben betuigd aan dit initiatief bevinden zich oud-voetballer en -coach Michel Preud'homme, artiest Marcel Mariën, zangeres Axelle Red en zelfs de huidige Belgische Europese commissaris Didier Reynders. Het ‘vertrouwenscontract’ bepaalt dat de eigenaar van het ondergoed het te allen tijde kan opeisen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?